Συνέντευξη Προέδρου εργαζομένων κεντρικής υπηρεσίας Υπουργείου Παιδείας Κώστα Κοτζαμπασάκη υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού στο NotosNet

 

• Κύριε Κοτζαμπασάκη, είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού. Μιλήστε μας για σας…

Με την πενταμελή οικογένειά μου ζω, δραστηριοποιούμαι και εργάζομαι στην Αθήνα από το 1977. Το αντικείμενό μου είναι η δημόσια διοίκηση. Έχω υπηρετήσει και συνεχίζω να υπηρετώ από διάφορες θέσεις –και θέσεις ευθύνης- τον δημόσιο τομέα για πάνω από τριάντα χρόνια.

• Γιατί θέτετε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής;

Ως πολίτης και ως κρατικός λειτουργός έχω παρακολουθήσει την ενηλικίωση της μεταπολιτευτικής Αθήνας και έχω βιώσει την παθολογία της, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητές της. Η εικόνα της Αθήνας -και γενικότερα του λεκανοπεδίου της Αττικής- δεν είναι αυτή που της αξίζει. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης έχουν εγκαταλειφθεί ακόμη και διαχρονικά δοκιμασμένες υπηρεσίες προς την πόλη: συντήρηση δρόμων και δημοσίων κτηρίων, στοιχειώδης καθαριότητα, ευπρεπισμός και αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού, εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, περιορισμός της γραφειοκρατίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η καλή λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών, στενότερων και ευρύτερων, δεν εξαρτάται τόσο από την αφθονία υλικών πόρων, όσο κυρίως από την αποτελεσματική οργάνωση και διαχείριση των υπαρχόντων. Αλλά για να γίνει αυτό, προϋποτίθεται ισχυρή πολιτική βούληση και όραμα. Χρειάζονται άνθρωποι που κομίζοντας εξειδικευμένη εμπειρία έχουν όρεξη για δουλειά, διαθέτουν κοινωνική συνείδηση και συντονίζονται από αυτοδιοικητικούς άρχοντες που επιχειρούν τομές, χωρίς να λογοδοτούν κομματικά σε κανέναν και χωρίς να νοιάζονται για κανένα πολιτικό κόστος.

• Τι φιλοδοξείτε, λοιπόν, να προσφέρετε στην Αττική, εφόσον εκλεγείτε;

Η συμμετοχή και η προσφορά στα κοινά δεν είναι -δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι- ατομική υπόθεση. Ατομικό είναι όμως το αίσθημα ευθύνης που φέρεις για τη θέση που σου έχουν εμπιστευθεί. Ευσυνείδητοι εκπρόσωποι του «δήμου» συνεργαζόμενοι με ευσυνείδητους αιρετούς άρχοντες είναι ο ιδανικός -και εφικτός-συνδυασμός για απόδοση έργου με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Σε ό ,τι με αφορά, αυτό που μπορώ να προσφέρω είναι το ειλικρινές μου ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιφέρεια, προσδοκία που νομίζω ότι είμαι σε θέση να υπηρετήσω με βοηθό την μεγάλη διοικητική εμπειρία μου σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης δημοσίων έργων και αγαθών.

• Και γιατί μέσα από τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Όπως προείπα, το άλφα και το ωμέγα για αποτελεσματικότητα είναι η πολιτική αυτοδιάθεση. Ο Γιάννης Σγουρός έχει αποδείξει εμπράκτως στο παρελθόν ότι διαθέτει τα εχέγγυα και το ηθικό κύρος, ώστε να συσπειρώσει και όχι να διχάσει τους κατοίκους της Αττικής. Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού έχει συντεθεί από μία πλουραλιστική, υπερκομματική ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με κοινό τους τόπο την τεχνογνωσία και τον ζήλο να προσφέρουν στον νομό Αττικής ο καθένας «εφ΄ω ετάχθη». Η εστίαση στο έργο δεν αποτελεί υπόσχεση, αλλά αξίωμα του συνδυασμού μας.

• Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου προσφέρατε, ώστε να κοινοποιήσω τις θέσεις μας.

 

Διάβασε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Λαυρίου κ Λουκάς στο περιοδικό "Ο δήμαρχος της Αττικής"

Η θητεία σας 2014 – 2019 συνέπεσε χρονικά με την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρας μας. Ποιες υπήρξαν οι προτεραιότητες της δημοτικής σας αρχής μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον;

Ακριβώς επειδή γνωρίζαμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούμε να διοικήσουμε το Δήμο, είχαμε κάνει ήδη από το 2012 μια μεγάλη προετοιμασία, είχαμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο βασιζόταν σε δυο πυλώνες: τη στήριξη της κοινωνίας αφενός, αφετέρου την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Λαυρεωτικής. Εκτιμώ λοιπόν ότι σήμερα σχεδόν 4 χρόνια μετά, ο τομέας της κοινωνικής στήριξης και των κοινωνικών δομών είναι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο στο Δήμο μας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης. Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το κοινωνικό παντοπωλείο, είμαστε από τους πρώτους Δήμους που λειτουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας για τους συμπολίτες μας που χρήσουν ιδιαίτερης στήριξης, είμαστε ο μόνος Δήμος στην Αττική που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, οι οποίοι προσλαμβάνονται στο Δήμο μέσω ΔΑΝΕΤΑΛ. Οι δε κοινωνικές μας δομές, όπως τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Υγείας ( εξαιρώντας το Κέντρο Υγείας Κερατέας που διέπεται από ειδικό καθεστώς και πασχίζουμε να το λειτουργήσουμε με τρόπο ικανοποιητικό για τους συμπολίτες μας ), πέραν του γεγονότος των υψηλών παρερχομένων υπηρεσιών, καλύπτουν το σύνολο των συμπολιτών μας που τα έχουν ανάγκη.

Μιλήσατε για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Να παρατηρήσουμε ότι πολύ συχνά ακούμε για ανάπτυξη, χωρίς όμως να αποδίδεται σε αυτή κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Για μας η ανάπτυξη δεν είναι πουκάμισο αδειανό. Έχει τα εξής τρία πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά την πλήρη, την ολοκληρωμένη λειτουργία του λιμανιού, που συνδέεται άρρηκτα με την επέκταση του προαστιακού και της Αττικής Οδού. Έργα τα οποία τέθηκαν εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα, αποτελούν τον πυρήνα της ανάπτυξης, τοπικής και υπερτοπικής και για τα οποία υπάρχει πλέον η ξεκάθαρη κυβερνητική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν. Το δεύτερο αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τον οποίο θα τολμήσω να τονίσω ότι έγινε ένας τεράστιος όγκος μελετών, που οδηγεί σε πολεοδομικό εξιρθολογισμό και το τρίτο αφορά την συγκρότηση της ταυτότητας μας. Είμαστε ένας Δήμος που μπορούμε και αγωνιζόμαστε να αναπτύξουμε και να διασυνδέσουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα : την πλούσια ιστορία μας, τη χαρισματική φυσική ομορφιά των παραλιών μας, το δασικό μας πλούτο, τον πρωτογενή μας τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών. Η ταυτότητα της ανάπτυξης μας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, σαφές χρονοδιάγραμμα και φυσικά στοχευμένες διεκδικήσεις και συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.

 Στη συγκρότηση της ταυτότητας στην οποία αναφέρεστε νομίζω κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα έργα καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Κάθε παρέμβαση που αφορά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας είναι παρέμβαση με αναπτυξιακό πρόσημο. Στο δήμο μας άμεσα ξεκινά το έργο της οδοποιίας ύψους 5.200.000 ευρώ και μήκους 55 χιλιομέτρων, καλύπτοντας Λαύριο, Κερατέα, Καμάριζα και οικισμούς, καθώς και αγροτική οδοποιία υψους 1.200.000 ευρώ, μήκους 5 χιλιομέτρων στη Κερατέα.
Παράλληλα στην Άνω Όρια, Άγιο Γεράσιμο, Λιμάνι Πασσά στο Λαύριο, καθώς στην Κερατέα και στους οικισμούς εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο ύδρευσης αντικαθιστώντας τους σωλήνες ύδρευσης και με προμήθεια έξυπνων συστημάτων ελέγχου διαροών νερού, συνολικού προυπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα συντηρούμε και αναβαθμίζουμε με 900.000 ευρώ το Βιολογικό Καθαρισμό της Κερατέας. Μέσα από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος” εγκρίνεται η προμήθεια 15.000 δορυφορικών ρολογιών μέτρησης κατανάλωσης νερού, καθώς και αποχέτευση σε Πλάκα και Παλαιοκαμάριζα και επανάχρηση για άρδευση του νερού του Βιολογικού Κερατέας, συνολικού προυπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αναβαθμίσαμε ενεργειακά τα 2 Δημαρχεία του Δήμου μας και σχολικές μονάδες στη Κερατέα και πραγματοποιήσαμε επισκευές μεγάλης κλίμακας σε όλα μας τα σχολεία.Προχωρά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη του λιμένα Λαυρίου, καθώς και η αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Σταδίου Λαυρίου και είναι σε φάση υλοποίησης προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για κατασκευή γηπέδου 9Χ9 στην Κερατέα. Σε φάση δημοπράτησης είναι η αποκατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, του Σπιτιού των Ποντίων, καθώς και η αποκατάσταση και θεραπεία του εμβληματικού Φοινικοδάσους, συνολικού προυπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης σε φάση δημοπράτησης είναι η ανάπλαση 4 παραλιών του Δήμου, η διαμόρφωση αύλειων χώρων και γηπέδων μπάσκετ, η κατασκευή 2 παιδικών χαρών στη Κερατέα, προμήθεια μηχανημάτων έργου και 10 ξύλινων οικίσκων στη Κατασκήνωση Κερατέας.Αποκτήσαμε με επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου διώροφο διατηρητέο νεοκλασσικό στο Λαύριο. Επιπλέον τελειώνουν οι μελέτες ωρίμανσης της Γαλλικής Σκάλας, της Ευτέρπης και του κτηρίου Μπία στην Κερατέα προκειμένου να ακολουθήσει η αποκατάστασή τους, έχοντας εξασφαλίσει ανάλογη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ προχωρούν 5 πολεοδομικές μελέτες σε παραλιακές περιοχές προς ένταξη οικισμών, η Πράξη Εφαρμογής της επέκτασης σχεδίου πόλεως Κερατέας και η τροποποίηση του ΓΠΣ Λαυρίου και Καμάριζας. Παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα με μικρά και μεγάλα έργα, ακριβώς γιατί η ανάπτυξη για εμάς έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Μια προσεκτική ματιά θα επιβεβαίωνε ότι πολλοί παραλιακοί Δήμοι της Αττικής έχουν δυστυχώς όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που στάθηκαν μοιραία για το Μάτι και τους 100 συνανθρώπους μας. Η τραγωδία αυτή άλλαξε κάτι;

Σε επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού πραγματικά το εύχομαι. Σε ό,τι μας αφορά θα είμαι πολύ σαφής. Έχουμε διαπιστωμένα αναπτύξει ένα επίπεδο πρόληψης και καταστολής στην πηγή του προβλήματος πολύ υψηλό. Η εμπειρία όμως στο Μάτι απέδειξε ότι υπό ειδικές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό. Από το Σεπτέμβριο λοιπόν πραγματοποιούμε συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πυροσβεστική, το λιμενικό, την τροχαία, την αστυνομία, τους εθελοντές, προκειμένου να εκπονήσουμε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης. Στόχος μας είναι μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου να έχουμε πραγματοποιήσει ευρεία άσκηση, βασισμένη στον ολοκληρωμένο αυτό σχεδιασμό. Παράμετρος αυτού του σχεδιασμού είναι καταρχάς η τοποθέτηση πινακίδων εξόδου προς τη θάλασσα, προς ασφαλή δηλαδή σημεία συνάντησης, σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας.

Εκλογές λοιπόν τον Μάιο

Είμαστε απολύτως έτοιμοι και να συνεχίσουμε το διοικητικό μας έργο, αλλά και να μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον προεκλογικό αγώνα. Έχουμε συνοχή, έχουμε ομάδα έμπειρη, έχουμε νέους ανθρώπους με κέφι και δυνατότητες, κυρίως είμαστε η μόνη παράταξη που έχουμε κατατεθειμένο στρατηγικό όραμα για το Δήμο, πολιτική βούληση και δυνατότητα να το υλοποιήσουμε, διάθεση αυτοκριτικής και πρόθεση θεραπείας των αδυναμιών μας.

 

Συνέντευξη παραχώρησε στο NotosNet ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γεώργιος Σωφρόνης και εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2019. Απαντώντας σε 14 καίριες και επίκαιρες ερωτήσεις του συνεργάτη μας κυρίου Αγγελάκη

Eρώτηση: Είστε ευχαριστημένος με την υλοποίηση των μέχρι τώρα έργων σας;

Aπάντηση: Είμαστε υπερήφανοι γιατί στη διάρκεια αυτής της θητείας, παρά την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας. Από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, θέσαμε ρεαλιστικούς στόχους και δώσαμε προτεραιότητα στη χρηστή διοίκηση και στο σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Επιδιώξαμε – και πετύχαμε – να καταστήσουμε το Δήμο μας οικονομικά υγιή και ανεξάρτητο, ενώ παράλληλα εστιάσαμε στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων – από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ή και από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτή τη στρατηγική και με πολλή δουλειά, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά για τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Eρώτηση: Για ποιο έργο σας είστε περήφανος και ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το είχατε κάνει καλύτερο;

Aπάντηση: Ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά έγινε σε πολλούς τομείς. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια επιτεύγματα, θα επέλεγα τα εξής: πρώτον, την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, η οποία μας επέτρεψε να μειώσουμε κατακόρυφα τις οφειλές του Δήμου και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σημαντικά πλεονάσματα. Μέσα από αυτή την πολιτική, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους, ενώ προχωρήσαμε και σε μειώσεις των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών. Δεύτερος σημαντικός στόχος που πετύχαμε, ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Κέντρου Κοινότητας, τη δημιουργία δύο νέων ΚΑΠΗ, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, από το οποίο ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες στο Δήμο Σαρωνικού. Εξίσου σημαντικό επίτευγμα για εμάς, ήταν ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα της Αποχέτευσης που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Δήμου τα τελευταία 40 χρόνια. Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την ΕΥΔΑΠ και τους όμορους Δήμους, καταλήξαμε σε λύση, η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα αναβαθμίσει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Eρώτηση: Τι σας δυσκόλεψε το διάστημα που είστε Δήμαρχος;

Aπάντηση: Η σημαντικότερη πηγή δυσκολίας, είναι ότι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, μέσα σε ένα ξεπερασμένο, συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ένα σύστημα που δημιουργεί εμπόδια, δυσκολίες και προσκόμματα παντού. Το πόσο ανεπαρκές και δυσλειτουργικό είναι αυτό το μοντέλο, αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο τη χρονιά αυτή. Όπου το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να προστατέψει ακόμα και τη ζωή των πολιτών απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έκτακτους κινδύνους. Αν θέλουμε η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά, χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, που θα λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω, με επίκεντρο μια ισχυρή θεσμικά και οικονομικά, Αυτοδιοίκηση.

Eρώτηση: Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του δήμου;

Aπάντηση: Η βασική πηγή δυσκολίας είναι αυτή που μόλις περιέγραψα. Προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκριθούμε σε ένα πλήθος αρμοδιοτήτων και να καλύψουμε πολλαπλές ανάγκες των πολιτών, έχοντας ελάχιστους πόρους και στήριξη από το κεντρικό κράτος. Αυτό που πραγματικά μας έχει βοηθήσει είναι η ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εργαζομένων στο Δήμο και βέβαια, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Eρώτηση:  Μετά από τόσα χρόνια τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο Δημαρχείο και τι αυτό που σας κουράζει;

Aπάντηση: Αυτό που εξ αρχής με ώθησε να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση και εξακολουθεί να με εμπνέει, είναι η εγγύτητα του θεσμού προς τον πολίτη. Η δυνατότητα που μας παρέχει να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας καλύτερης προοπτικής για τον τόπο μας. Στην πράξη, σαφώς αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, αντοχή και γερά νεύρα, απέναντι στα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά. Ωστόσο, η κούραση αξίζει τον κόπο, όταν η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα.

Eρώτηση: Αν βαθμολογούσατε το έργο σας με κλίμακα από το ένα έως το 10 πόσο θα βάζατε;

Aπάντηση: Αυτοί που θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα «βαθμολογήσουν» το έργο μας είναι οι πολίτες. Προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μας τον καλύτερό μας εαυτό, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν από 4 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της θητείας κάναμε πράξη το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλάβαμε προεκλογικά και τα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες.

Eρώτηση: Ποιο έργο θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν γίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης;

Aπάντηση: Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ένας περιαστικός Δήμος, κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε βασικά έργα, με σκοπό αφενός να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Δήμοι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν περιοριστεί δραστικά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι δυνατότητες να υλοποιήσουμε το σύνολο των έργων που χρειαζόμαστε είναι περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της θητείας μας, διεκδικήσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδοτήσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει επιπλέον έργα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, κ.α.

Eρώτηση: Αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον δήμο, έχετε την απαραίτητη στήριξη από Κυβέρνηση και Περιφέρεια; 

Aπάντηση:Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε απέναντί μας ένα εχθρικό προς την Αυτοδιοίκηση κεντρικό κράτος, το οποίο ψαλιδίζει συνεχώς τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, αναγκάζοντας τους Δήμους να καλύπτουν δεκάδες νέες αρμοδιότητες με ελάχιστα χρήματα. Ενδεικτικό είναι ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει σήμερα μόλις το 10% των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος Σαρωνικού. Καλύπτει, δηλαδή, μόλις το 1 στα 10 ευρώ, από τα λειτουργικά μας έξοδα. Όσο για την Περιφέρεια, έχουμε επιλέξει ως Διοίκηση το δρόμο της συνεργασίας, γιατί αυτό υπηρετεί το καλό του τόπου μας. Επιμέρους τριβές μπορεί να υπάρχουν, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αλληλοεπικαλύψεις και διάσπαση αρμοδιοτήτων. Ωστόσο, θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και αυτό επιδιώκουμε, προτάσσοντας το διάλογο και τη συνεργασία, έναντι της άσκοπης αντιπαράθεσης.

Eρώτηση: Είστε υπέρ της απόκτησης ιδίων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Aπάντηση: Άποψή μου είναι ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η φορολογική αποκέντρωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι Δήμοι. Η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση, ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης, μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα, με δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να διασφαλιστεί προηγουμένως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης. Η δεύτερη, να μην αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα τους πόρους που σήμερα δίνονται μέσω ΚΑΠ, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς.

Eρώτηση: Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης του προσωπικού στον δήμο;

Aπάντηση: Είμαι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά με ένα σύστημα το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα δεδομένα των Δήμων. Ένα σύστημα που θα έχει προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο, με συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων και όχι αυθαίρετα. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο όγκος δουλειάς που έχει μεταφερθεί στους Δήμους, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει το υπάρχον δυναμικό. Για να έχει, επομένως, νόημα η αξιολόγηση και να συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, θα πρέπει να προηγηθεί η επαρκής στελέχωση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό.

Eρώτηση: Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας. Τι έχετε να πείτε για τις ληστείες στην περιοχή σας;

Aπάντηση:  Το ζήτημα της ασφάλειας και της επαρκούς αστυνόμευσης είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό. Ο Δήμος Σαρωνικού καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, άνω των 133 τ.χλμ και συγκεντρώνει – πέραν των 30.000 μόνιμων κατοίκων – ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Διακρίνεται επίσης από ένα ποικίλο γεωμορφολογικό τοπίο, με παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, που δυσχεραίνει την αποτελεσματική αστυνόμευση. Για τους λόγους αυτούς, πάγιο αίτημα και διεκδίκησή μας από την Πολιτεία είναι ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων στην περιοχή. Ο Δήμος μας, ακριβώς λόγω της έκτασης και της γεωμορφολογίας του, έχει ανάγκη από δύο Αστυνομικά Τμήματα, στις δημοτικές ενότητες Καλυβίων και Αναβύσσου αντίστοιχα.

Eρώτηση: Σχετικά με τις άδειες για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε ΝAI;

Aπάντηση: Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον λειτουργούν νόμιμα και τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει η νομοθεσία, είναι σαφώς ευπρόσδεκτες. Οι επιχειρήσεις αυτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και παρέχουν απασχόληση σε εκατοντάδες ανθρώπους από την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο – και επειδή αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης – προσπαθούμε να μειώσουμε την επιβάρυνση από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση που εφαρμόζουμε, τα τέλη μειώθηκαν τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

Eρώτηση: Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα ξανά είστε υποψήφιος κι αν ναι θα θέλατε χρίσμα κάποιου κόμματος;

Aπάντηση: Ναι, έχω ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος, ως επικεφαλής του συνδυασμού Σαρωνικός Αύριο. Μαζί με μια ομάδα ικανών και αποφασισμένων ανθρώπων, που συνδυάζουν εμπειρία, νέες ιδέες και διάθεσή για προσφορά, θα διεκδικήσουμε για μια ακόμη φορά την ψήφο των συμπολιτών μας και την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας. Πέρα από οποιοδήποτε χρίσμα, αυτό που έχει σημασία για εμένα και την ομάδα μου, είναι ότι απευθυνόμαστε στους πολίτες με καθαρή συνείδηση και γνωρίζοντας ότι τιμήσαμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στις προηγούμενες εκλογές. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, άλλωστε, οι κομματικές ταυτότητες έχουν ελάχιστη σημασία. Η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το σχέδιό μας για τη νέα περίοδο, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα ζητήσουμε να κριθούμε.

Eρώτηση: Με ποιον Δήμαρχο από γειτονικό δήμο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε καλύτερα;

Aπάντηση: Με όλους τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής έχουμε συνεργαστεί αρμονικά, τόσο για την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όσο και για την ανάδειξη κοινών διεκδικήσεων προς την Πολιτεία. Η Ανατολική Αττική έχει σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νοσοκομείου. Θεωρώ ότι η συνένωση δυνάμεων μεταξύ των Δήμων της περιοχής είναι απαραίτητη, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης για το μέλλον.

 

 Συνέντευξη παραχώρησε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Κώστας Στέφας στο NotosNet.gr

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην περιοχή σας με την υποψηφιότητά σας

Έθεσα υποψηφιότητα στον Δήμο μου έχοντας δυο βασικούς στόχους
Α)να δώσω έμφαση στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών, στην καθαριότητα των συνοικιών,στο φτιάξιμο των πεζοδρομίων, στο κλάδεμα των δέντρων, στο καθάρισμα παρτεριών και ανοιχτών χώρων, στην ασφαλτόστρωση οδών, στον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή στα αυτονόητα που πρέπει να προσφέρει ένας Δήμος στους κατοίκους του που πληρώνουν μάλιστα για αυτά και μέσω των ανταποδοτικών τελών,και που δυστυχώς στην θητεία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ελάχιστα έγιναν από αυτά.
Β)να παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου, να αναδείξω το μεγάλο θέμα της αξιοποίηση του π.αεροδρομίου Ελληνικού και να διεκδικήσω αυτά που δικαιούται και πρέπει να πάρει ο Δήμος μας από αυτήν, ώστε να μην καταστούν οι συνοικίες της πόλης μας «η φαβέλα» της επένδυσης.
Πρέπει από τα έργα αυτά και την υπεραξία που θα δημιουργήσει η επένδυση να κατευθυνθούν πόροι στις Κοινότητες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης για παρεμβάσεις στους ελεύθερους χώρους, την αναβάθμιση των τοπικών αγορών, σε δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, στο πράσινο, και στην ανάδειξη του Δήμου μας ως τουριστικού προορισμού, που όμως οι επισκέπτες δεν θα μένουν μόνο στον χώρο της επένδυσης αλλά θα υπάρχουν λόγοι ώστε να περπατήσουν και στις συνοικίες μας.

Τι πιστεύετε πως δε λειτουργεί σωστά στην περιοχή σας
Πιστεύω ότι δεν έχει δοθεί έμφαση στην παιδεία στην υγεία στην πρόληψη και στην κοινωνική πολιτική.
Υπάρχουν υποδομές αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ομπρέλα για την κάλυψη της κοινωνίας μας.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα..
Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε την τραγική αυτοκτονία ενός μαθητή μας ως θύμα bullying.
Και τον Οκτώβριο μια ακόμη απόπειρα.
Δυστυχώς αυτή είναι η σύγχρονη μάστιγα των σχολείων μας,και πρέπει πάνω σε αυτό το θέμα να σταθούμε αρωγοί όλοι, καθηγητές, μαθητές, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου αυτού.
Θεωρω επίσης ότι μεγάλη ευθύνη και συμμετοχή στην αποτροπή της ενδοσχολικής βίας πρέπει να έχει και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου οφείλει να είναι ο στενός συνεργάτης του καθηγητή, του μαθητή,του γονέα.
Δυστυχως στον Δήμο μας,με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής είναι υποστελεχωμενη και θεωρώ ότι δεν λειτουργεί επαρκώς.

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι χαρακτηρίζει την περιοχή σας

Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει τον Δήμο μου είναι ο χώρος του αεροδρομίου Ελληνικού,της αμερικανικής Βάσης,η έκταση της 129 Π.Υ. και η μελλοντική χρήση τους.
Πάγια θέση της παράταξής μας ήταν, από την πρώτη στιγμή, η αξιοποίηση του π. αεροδρομίου Ελληνικού.
Έχουμε ψηφίσει και στηρίξει στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ της επένδυσης αυτής έχοντας καταθέσει ταυτόχρονα προτάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου μας.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Ελληνικό και η Αργυρούπολη να μετατραπούν σε «φαβέλες» της Επένδυσης.

Για αυτό σε πρώτη προτεραιότητα θα έχουμε ως νέα διοίκηση την κατασκευή δύο υπέργειεων διαβάσεων πεζών με ποδηλατόδρομο: Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης αποτελεί ένα -απροσπέλαστο για πολλούς- όριο που διαχωρίζει τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις στο Πάρκο με τις επάνω συνοικίες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης. Θεωρούμε επιβεβλημένη και αυτονόητη την κατασκευή δύο υπέργειων διαβάσεων, από μία σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη επικοινωνία των συνοικιών με το χώρο του πρώην Αεροδρομίου.

Τι πιστεύετε πως πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο στην περιοχή σας, στο οποίο δεν έχει δοθεί σημασία έως σήμερα.

Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να αναδεχθεί και να προωθήσει η επόμενη δημοτική αρχή είναι ο πολιτισμός που παράγουν τα εθνικοτοπικα σωματεία της Πόλις μας.
Οι Πόντιοι, οι Κρητικοί, οι Πελλοποννησιοι, οι Ηπειρώτες, οι χορευτικοί σύλλογοι του Δήμου μας κάνουν πολύ καλή δουλειά και εμείς οφείλουμε να την αναδείξουμε και στην περιοχή μας ,αλλά να είμαστε αρωγοί και υποκινητές ώστε να συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.
Δεν χωρούν «τσιγκουνιές» στον Πολιτισμό.
Είναι αυτός που χαρακτηρίζει μια Πόλη.

Τι πιστεύετε πως σημάδεψε την τελευταία 5ετια την περιοχή σας

Πιστεύω ότι σημάδεψε και μάλιστα αρνητικά η αδιαφορία και εγκατάλειψη των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ.
Δεν γίνεται να αναβαθμίζεις και να πιστοποιείς παιδικές χαρές και σε καμία από αυτές να μην έχεις προβλέψει και χώρο με όργανα για παιδιά ΑΜΕΑ.
Δεν γίνεται να μην έχεις εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του Δήμου σου,και ειδικά στα σχολεία ,στους χώρους πολιτισμού και άθλησης για την απρόσκοπτη έλευση των πολιτών αυτών.
Δεν γίνεται να μην εξασφαλίζεις καθημερινά την ελεύθερη διέλευση τους στα πεζοδρόμια της Πόλης σου.
Με αυτό τον τρόπο δείχνεις τον πολιτισμό και τον σεβασμό σε όλους τους κατοίκους σου.

Τι πιστεύετε για την ασφάλεια στον δήμο

Δυστυχώς ο κάτοικος του Δήμου μου αισθάνεται κάθε μέρα και πιο ανασφαλής.
Ειδικά με την έλευση του Μετρό στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη αποδείχτηκε ότι ανέβηκε και η εγκληματικότητα στην περιοχή.
Έρχονται, «χτυπάνε» και φεύγουν άμεσα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Ειδικά στις περιοχές γύρω από τους σταθμούς.

Τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε αν πάρετε τη διοίκηση του δήμου την επόμενη μέρα των εκλογών

Είναι αυτά που σας περιγράφω και στην πρώτη ερώτηση σας
Αμέσως επιστροφή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Τι έχετε να πείτε για το έργο που έχει υλοποιήσει ο σημερινός δήμαρχος έως τώρα

Σίγουρα έγιναν θετικά πράγματα στην Πόλη μας και έχει την σημασία του να τα αναγνωρίσουμε.
Βέβαια η λογική που πολιτεύτηκε τα τελευταία χρόνια ήταν του «φαίνεσθε» και του “like” στο Facebook με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης.
Έχασε την μάχη της καθημερινότητας και των υποδομών.
Δεν έδωσε βάρος στην κοινωνική ομπρέλα που χρειάζεται μια κοινωνία η οποία περνά μια κρίση τα τελευταία χρόνια.
Και δεν μιλώ μόνο για την οικονομική κρίση αλλά και για την κρίση θεσμών και αξιών.
Δεν τα κατάφερε ακόμα και στην ποιότητα της Δημοκρατίας στον Δήμο μας με την λειτουργία των θεσμών όπως το Δημοτικό Συμβούλιο και της συνεννόησης μεταξύ των Παρατάξεων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες για το καλό των Δημοτών.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού, της μονοπαραταξιακής λογικής, και σε πολλές περιπτώσεις τον δρόμο της πολιτικής συκοφαντίας στους αντιπάλους.
Έτσι δυστυχώς ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και οι κάτοικοι του ήταν οι μοναδικοί χαμένοι από αυτό τον τρόπο Διοίκησης του.

diafimistite edo 700x100

 

 

Συνέντευξη παραχωρήσε στη κυρία Βαρβάρα Βιντζηλαίου και στο NotosNet.gr o Αγγελάκης Νίκος υποψήφιος στο Νομό Ρεθύμνου με το συνδυασμό Παγκρήτιος Αναγέννηση και υποψήφιο πρόεδρο τον Στέλιο Παλάσσαρo για τις εκλογές της Εκλογές Παγκρητίου Ενώσεως που θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 18 Νοεμβρίου από 7 το πρωί έως 7 το απόγευμα στο Τιτάνια για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου..

 Ακούστε και δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη

 Ακούστε και δείτε ακόμα μια συνέντευξη του κο Αγγελάκη στο Hitv και στον Γιώργο Βαθιώτη

  

 

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι μια σύγχρονη μοντέρνα γυναίκα, δυναμική, συνδεδεμένη με απλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω της τεχνολογίας και αφοσιωμένη στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αδύναμοι και αθλητές. Με έμφυτη κομψότητα που προκαλεί θαυμασμό, η σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου αποτελεί παράλληλα πρότυπο για την ένθερμη προάσπιση όσων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι αθλητές, οι γυναίκες και οι πρόσφυγες. Προσφέρει αφιλοκερδώς και εθελοντικά τις υπηρεσίες της για τον άνθρωπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας» μιλά στο notosnet.gr για τις ανησυχίες της, την πολιτική, την επικαιρότητα, τον σύζυγο της και την Βουλιαγμενη, σε μία από τις πιο αποκαλυπτικές της συνεντεύξεις.

1.Τι σας ανησυχεί πιο πολύ αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο, πιστεύω, πως γίνεται απολύτως σαφές, ότι η κρίση, που βιώνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν είναι ένα οικονομικό φαινόμενο, αλλά, πρωτίστως, είναι ένα ηθικό και αξιακό φαινόμενο. Μπορεί στην Ελλάδα και σε άλλες αδύναμες οικονομίες του νότου, τα συμπτώματα της κρίσης, να ήταν οικονομικά, όμως, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα συμπτώματα είναι ικανά, να οδηγήσουν σε αποσύνθεση, το ίδιο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Το πιο ανησυχητικό για την Ελλάδα, αυτή την περίοδο, είναι η συσσώρευση θυμού. Ενός γενικευμένου θυμού «πάντων, κατά πάντων». Παρατηρώ, μια οριζόντια απαξίωση των θεσμών και μια γενικευμένη, άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών, σε αυτούς. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση αυτή. Κλονίζει την ενότητα του κοινωνικού ιστού και οδηγεί τους ανθρώπους, σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αντιφάσεων. Επικίνδυνων αντιφάσεων.

2. Αυτή την περίοδο σας αντιπροσωπεύει κάποιο πολιτικό κόμμα;

Ουδέποτε έτρεφα την αυταπάτη, ότι τα πολιτικά κόμματα υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον του Έθνους. Παντού στον κόσμο, το ίδιο συμβαίνει. Όμως, από την άλλη πλευρά, τα κόμματα είναι αναγκαία για την λειτουργία της Δημοκρατίας. Άρα, νομίζω, πως ένα μεγάλο Εθνικό στοίχημα, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των κομμάτων, με ευθύνη των ηγεσιών τους. Χρειαζόμαστε μια πιο λειτουργική Δημοκρατία, με περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία και προσήλωση στον άνθρωπο. Νομίζω, ότι αυτή την περίοδο, γίνονται σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού των κομμάτων. Για να απαντήσω, λοιπόν, με εκφράζει το κόμμα, που βρίσκει το θάρρος, να υπηρετεί τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, τιμώντας την Παιδεία, τις Αξίες και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Με αντιπροσωπεύει η Ελλάδα.

3. Έαν γινόσασταν μια μέρα Πρωθυπουργός, τι πολιτική θα ακολουθούσατε;

Δεν θα γίνω Πρωθυπουργός, άρα, προτιμώ να ασχολούμαι με το να βοηθώ τον κάθε φορά, εκλεγμένο Πρωθυπουργό, άρα, την Πατρίδα μου, με το έργο μου, ως Εθνική Πρέσβυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από κοινού με τις χιλιάδες γυναίκες, που συμμετέχουν στην «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», με την εθελοντική μας προσπάθεια. Παλαιότερα, φτιάχναμε αθλητικούς χώρους, σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές. Σήμερα, στηρίζουμε τους Ολυμπιονίκες μας, σε καιρό κρίσης, αλλά και τα παιδιά και τις γυναίκες του πολέμου, που φθάνουν στην Ελλάδα. Τώρα, προωθούμε και προγράμματα διατροφικής υποστήριξης, σε μαθητές Ελληνικών σχολείων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

4. Η πολιτική ή η Δημαρχία σας γοητεύει;

Είμαι ενεργός πολίτης. Αυτή, θεωρώ, ότι είναι η ύψιστη πολιτική ιδιότητα. Αυτό με γοητεύει και όχι τα αξιώματα.

5. Για το δράμα των προσφύγων, τι έχετε να πείτε και ειδικά σε αυτούς, που δεν σέβονται αυτούς τους ανθρώπους;

Το δράμα των προσφύγων με συγκλονίζει. Είμαι παιδί προσφύγων. Έχω τις αφηγήσεις τους στο μυαλό μου. Το φαινόμενο των προσφυγικών ροών, θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, διότι, οι πόλεμοι, πλέον, προσλαμβάνουν μόνιμα χαρακτηριστικά και μεταβάλλουν την χωροταξία του πλανήτη. Στη Χώρα αυτή, δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει, να απαλύνουμε τον θυμό και τον φόβο τους.
Η ξενοφοβία εκτρέφει το μίσος και τον θυμό. Διευκολύνει τον εξτρεμισμό και την εκδήλωση της βίας και της τρομοκρατίας. Ο κόσμος αλλάζει και αν δεν προσαρμοστούμε, αν δεν διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις, σύντομα, θα γίνουμε μάρτυρες χειρότερων γεγονότων.

  • katerina panagopoulou16. Ταξιδεύετε πολύ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για τον κόσμο χρονική περίοδο. Φοβάστε με τις επιθέσεις από το Ισλαμικό κράτος;

Όποιος φοβάται τους τρομοκράτες, έχει γίνει, ήδη, τρομοκράτης του εαυτού του, των παιδιών του και της οικογένειάς του. Όχι, δεν με τρομάζει μια παρέα μισθοφόρων. Με φοβίζει η ανικανότητα της οργανωμένης Διεθνούς κοινότητας, να βάλει τέλος σε αυτό το φαινόμενο.

  • 7. Είστε πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας», ενεργό μέλος πολλών συλλόγων και οργανισμών, έχετε διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, είστε η μοναδική Ελληνίδα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής του Ευ Αγωνίζεσθαι (International Committee for Fair Play) από το 2005. Ποιο ήταν το έναυσμα, για να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και τι σας οδήγησε, να επικεντρωθείτε στον αθλητισμό;
  • panagopoulou kalipatira

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Ο τομέας, στον οποίον επικεντρώνει κάποιος την δράση του, είναι άλλο θέμα. Προσωπικά, θεώρησα, ότι η βάση ενός καλύτερου κόσμου, μπορεί να είναι, μόνο, οι Ολυμπιακές Αξίες και η Ελληνική Παιδεία του καλού παραδείγματος. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα. Απλά, ήρθε. Με μια μικρή δράση στην αρχή, μια μεγαλύτερη μετά. Έτσι συμβαίνει με τον εθελοντισμό. Το ένα φέρνει το άλλο. Η εξέλιξη έφερε μεγάλες διακρίσεις και νομίζω, ότι στο πρόσωπό μου τιμώνται και οι χιλιάδες εθελόντριες, με τις οποίες υπηρετούμε κοινούς σκοπούς. Βέβαια, με δεδομένο, ότι όλα έχουν συμβεί, χωρίς, έστω και ένα ευρώ κρατική χρηματοδότηση, το οφείλω στην οικογένειά μου, που στήριξε με πάθος την δράση μου. Όμως, δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα ψυχής, η στράτευση σε αυτούς τους ωραίους σκοπούς. Ο αθλητισμός ήταν και είναι, το κατ΄ εξοχήν πεδίο εφαρμογής των Αξιών που υπηρετώ. Είναι το κορυφαίο παιδαγωγικό σύστημα. Νομοτελειακά, λοιπόν, βρέθηκε στο επίκεντρο των δράσης μου.

8.Υπάρχουν πληροφορίες, για δημιουργία hotspot και στον δήμο Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης. Τι έχετε να πείτε;

Δεν το γνωρίζω, αλλά και αν συμβεί, ποια η διαφορά από τις άλλες περιοχές, όπου εγκαθίστανται κέντρα φιλοξενίας; Έχει κάτι διαφορετικό η περιοχή μας; Δεν κατοικείται από Έλληνες πολίτες; Υποθέτω, απλά, θα ληφθούν κάποια, επιπλέον, μέτρα ασφαλείας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αλλά, σας διαβεβαιώνω, ότι θα συμμετείχα ενεργά στην εύρυθμη λειτουργία του. Νομίζω, πάντως, πως η περιοχή μας, δεν εξυπηρετεί γεωγραφικά τις επιδιώξεις των προσφύγων, οπότε, δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία το εγχείρημα. Δεν γνωρίζω περισσότερα.

9.Για όσους Έλληνες ασχολούνται με την ναυτιλία και λόγο οικονομικής κρίσης έφυγαν απο την χώρα μας, τι έχετε να πείτε;

Η ναυτιλία, από την φύση της, είναι διεθνής υπόθεση. Δε νομίζω, ότι κάποιοι έφυγαν από την Χώρα μας, λόγω της κρίσης. Λόγω καλύτερων ευκαιριών, ίσως.

10.Πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών και εφοπλιστών, με τι στοιχεία;

Ήδη, γεννιέται αργά και αθόρυβα, μια υπέροχη γενιά νέων Ελλήνων επιχειρηματιών, που εξελίσσει τα όνειρά της και αναλαμβάνει τα ηνία της Χώρας. Πολύ πιο σύντομα, από όσο πιστεύουμε, η Ελλάδα, χάρη σε αυτή τη νέα γενιά, θα λάμψει ξανά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να δώσουμε, επιτέλους, το καλό παράδειγμα. Να λύσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η δική μας γενιά και να μην τα μεταβιβάζουμε στους επόμενους. Οι νέοι ανοίγουν φτερά, με γνώσεις και ήθος. Ας τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτό προτείνω.

11.Έχετε δεχθεί ρατσισμό όντας σύζυγος ενός ισχυρού Έλληνα επιχειρηματία, όπως ο κύριος Περικλής Παναγόπουλος; 

katerina periklis panagopoulos

Ρατσισμό δεν θα το έλεγα. Ίσως, αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι ο κόσμος αναγνωρίζει και εκτιμά αυτό που κάνουμε. Όμως, διαπιστώνω, στην σελίδα μου στο Facebook, η οποία έχει εξελιχθεί, σε μια κοινότητα περισσότερων από 60.000 ανθρώπων, ότι πολλοί καλοί άνθρωποι αντιδρούν με θυμό, επειδή υποφέρουν από την κρίση. Με τους περισσότερους, μετά, από εξαντλητικό διάλογο, φθάνουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα. Βέβαια, δεν λείπουν και οι «επαγγελματίες μηδενιστές», που επιτίθενται σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Σε κάθε μαζικό χώρο και το fb είναι ο νέος μαζικός χώρος, συμβαίνουν αυτά.

12.Γυρνώντας το χρόνο πίσω, ονειρευόσασταν, όλα αυτά που έχετε κάνει;

Είχα ένα προαίσθημα, πως θα συμβούν, αλλά, όχι, δεν τα φανταζόμουν. Νομίζω, κανείς δεν φαντάζεται, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, αν βρει την δύναμη να μην τα παρατήσει.

13.Τι είναι αυτό που θα σας έκανε να τα παρατήσετε;

Έχω εργαστεί σκληρά στην ζωή μου και ίσως, αυτό με έκανε, να μην τα παρατήσω ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα. «Ποτέ μην τα παρατάς», τα καλύτερα είναι μπροστά.

14.Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί να κάνει και τι έναν νέο γονιό;

 Θα συμβούλευα το νέο γονιό, να δώσει στο παιδί του αγάπη και Παιδεία και το παιδί να ονειρευτεί πολλά και να θυμάται, πως η ευτυχία βρίσκεται στην διάκριση και όχι στην επικράτηση.

15.Ποιο νοιώθετε, ότι είναι το μεγαλύτερό σας «επίτευγμα»;

Η αναγνώριση της εικοσαετούς εθελοντικής μου προσφοράς, για την προώθηση της Ολυμπιακής Παιδείας και του Ευ Αγωνίζεσθαι, στην κοινωνία και στον Αθλητισμό, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με το Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Γυναίκα και Αθλητισμός, που για πρώτη φορά κατέκτησε Ελληνίδα, στο Λος Άντζελες το 2012. Μια παγκόσμια διάκριση, που έφερα στη χώρα μας.

16.Σε ποια χώρα-πόλη θα θέλατε να ζείτε εκτός από την Ελλάδα;

Σαν την Ελλάδα, πουθενά στον κόσμο. Πιστέψτε με. Πουθενά.

17.Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στη Βουλιαγμένη;

Αυτό είναι μυστικό.

18.Πόσο μεγάλη σημασία έχει για εσάς η στήριξη του συζύγου σας, καθώς, γνωρίζουν όλοι, ότι είστε από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια, παρόλο που έχετε περάσει δυσκολίες, όπως η απαγωγή;

Δε μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη ευλογία στην ζωή μου και μεγαλύτερο σχολείο, από τον Περικλή Παναγόπουλο. Σπάνιος άνθρωπος, σπάνιος Έλληνας, τεράστιος επιχειρηματίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, έντιμος άνδρας. Με ήθος και σοφία. Η απαγωγή είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Ας το αφήσουμε εκεί. Έχουμε μάθει να κοιτάμε μπροστά. Ποτέ πίσω.

19.Ποιο είναι το μυστικό για έναν αληθινά αγαπημένο γάμο;

Η αφοσίωση. Η αγάπη. Ο σεβασμός. Αυτά δένουν δύο ανθρώπους και η έλλειψή τους τους απομακρύνει.

20.Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα;

Με ότι και να ασχοληθεί στη ζωή της,να παραμείνει Γυναίκα.

 

 


casa victoria barkizaφιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube