Διάβασε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Λαυρίου κ Λουκάς στο περιοδικό "Ο δήμαρχος της Αττικής"

Η θητεία σας 2014 – 2019 συνέπεσε χρονικά με την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρας μας. Ποιες υπήρξαν οι προτεραιότητες της δημοτικής σας αρχής μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον;

Ακριβώς επειδή γνωρίζαμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούμε να διοικήσουμε το Δήμο, είχαμε κάνει ήδη από το 2012 μια μεγάλη προετοιμασία, είχαμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο βασιζόταν σε δυο πυλώνες: τη στήριξη της κοινωνίας αφενός, αφετέρου την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Λαυρεωτικής. Εκτιμώ λοιπόν ότι σήμερα σχεδόν 4 χρόνια μετά, ο τομέας της κοινωνικής στήριξης και των κοινωνικών δομών είναι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο στο Δήμο μας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης. Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το κοινωνικό παντοπωλείο, είμαστε από τους πρώτους Δήμους που λειτουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας για τους συμπολίτες μας που χρήσουν ιδιαίτερης στήριξης, είμαστε ο μόνος Δήμος στην Αττική που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, οι οποίοι προσλαμβάνονται στο Δήμο μέσω ΔΑΝΕΤΑΛ. Οι δε κοινωνικές μας δομές, όπως τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Υγείας ( εξαιρώντας το Κέντρο Υγείας Κερατέας που διέπεται από ειδικό καθεστώς και πασχίζουμε να το λειτουργήσουμε με τρόπο ικανοποιητικό για τους συμπολίτες μας ), πέραν του γεγονότος των υψηλών παρερχομένων υπηρεσιών, καλύπτουν το σύνολο των συμπολιτών μας που τα έχουν ανάγκη.

Μιλήσατε για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Να παρατηρήσουμε ότι πολύ συχνά ακούμε για ανάπτυξη, χωρίς όμως να αποδίδεται σε αυτή κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Για μας η ανάπτυξη δεν είναι πουκάμισο αδειανό. Έχει τα εξής τρία πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά την πλήρη, την ολοκληρωμένη λειτουργία του λιμανιού, που συνδέεται άρρηκτα με την επέκταση του προαστιακού και της Αττικής Οδού. Έργα τα οποία τέθηκαν εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα, αποτελούν τον πυρήνα της ανάπτυξης, τοπικής και υπερτοπικής και για τα οποία υπάρχει πλέον η ξεκάθαρη κυβερνητική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν. Το δεύτερο αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τον οποίο θα τολμήσω να τονίσω ότι έγινε ένας τεράστιος όγκος μελετών, που οδηγεί σε πολεοδομικό εξιρθολογισμό και το τρίτο αφορά την συγκρότηση της ταυτότητας μας. Είμαστε ένας Δήμος που μπορούμε και αγωνιζόμαστε να αναπτύξουμε και να διασυνδέσουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα : την πλούσια ιστορία μας, τη χαρισματική φυσική ομορφιά των παραλιών μας, το δασικό μας πλούτο, τον πρωτογενή μας τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών. Η ταυτότητα της ανάπτυξης μας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, σαφές χρονοδιάγραμμα και φυσικά στοχευμένες διεκδικήσεις και συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.

 Στη συγκρότηση της ταυτότητας στην οποία αναφέρεστε νομίζω κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα έργα καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Κάθε παρέμβαση που αφορά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας είναι παρέμβαση με αναπτυξιακό πρόσημο. Στο δήμο μας άμεσα ξεκινά το έργο της οδοποιίας ύψους 5.200.000 ευρώ και μήκους 55 χιλιομέτρων, καλύπτοντας Λαύριο, Κερατέα, Καμάριζα και οικισμούς, καθώς και αγροτική οδοποιία υψους 1.200.000 ευρώ, μήκους 5 χιλιομέτρων στη Κερατέα.
Παράλληλα στην Άνω Όρια, Άγιο Γεράσιμο, Λιμάνι Πασσά στο Λαύριο, καθώς στην Κερατέα και στους οικισμούς εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο ύδρευσης αντικαθιστώντας τους σωλήνες ύδρευσης και με προμήθεια έξυπνων συστημάτων ελέγχου διαροών νερού, συνολικού προυπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα συντηρούμε και αναβαθμίζουμε με 900.000 ευρώ το Βιολογικό Καθαρισμό της Κερατέας. Μέσα από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος” εγκρίνεται η προμήθεια 15.000 δορυφορικών ρολογιών μέτρησης κατανάλωσης νερού, καθώς και αποχέτευση σε Πλάκα και Παλαιοκαμάριζα και επανάχρηση για άρδευση του νερού του Βιολογικού Κερατέας, συνολικού προυπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αναβαθμίσαμε ενεργειακά τα 2 Δημαρχεία του Δήμου μας και σχολικές μονάδες στη Κερατέα και πραγματοποιήσαμε επισκευές μεγάλης κλίμακας σε όλα μας τα σχολεία.Προχωρά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη του λιμένα Λαυρίου, καθώς και η αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Σταδίου Λαυρίου και είναι σε φάση υλοποίησης προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για κατασκευή γηπέδου 9Χ9 στην Κερατέα. Σε φάση δημοπράτησης είναι η αποκατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, του Σπιτιού των Ποντίων, καθώς και η αποκατάσταση και θεραπεία του εμβληματικού Φοινικοδάσους, συνολικού προυπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης σε φάση δημοπράτησης είναι η ανάπλαση 4 παραλιών του Δήμου, η διαμόρφωση αύλειων χώρων και γηπέδων μπάσκετ, η κατασκευή 2 παιδικών χαρών στη Κερατέα, προμήθεια μηχανημάτων έργου και 10 ξύλινων οικίσκων στη Κατασκήνωση Κερατέας.Αποκτήσαμε με επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου διώροφο διατηρητέο νεοκλασσικό στο Λαύριο. Επιπλέον τελειώνουν οι μελέτες ωρίμανσης της Γαλλικής Σκάλας, της Ευτέρπης και του κτηρίου Μπία στην Κερατέα προκειμένου να ακολουθήσει η αποκατάστασή τους, έχοντας εξασφαλίσει ανάλογη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ προχωρούν 5 πολεοδομικές μελέτες σε παραλιακές περιοχές προς ένταξη οικισμών, η Πράξη Εφαρμογής της επέκτασης σχεδίου πόλεως Κερατέας και η τροποποίηση του ΓΠΣ Λαυρίου και Καμάριζας. Παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα με μικρά και μεγάλα έργα, ακριβώς γιατί η ανάπτυξη για εμάς έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Μια προσεκτική ματιά θα επιβεβαίωνε ότι πολλοί παραλιακοί Δήμοι της Αττικής έχουν δυστυχώς όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που στάθηκαν μοιραία για το Μάτι και τους 100 συνανθρώπους μας. Η τραγωδία αυτή άλλαξε κάτι;

Σε επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού πραγματικά το εύχομαι. Σε ό,τι μας αφορά θα είμαι πολύ σαφής. Έχουμε διαπιστωμένα αναπτύξει ένα επίπεδο πρόληψης και καταστολής στην πηγή του προβλήματος πολύ υψηλό. Η εμπειρία όμως στο Μάτι απέδειξε ότι υπό ειδικές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό. Από το Σεπτέμβριο λοιπόν πραγματοποιούμε συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πυροσβεστική, το λιμενικό, την τροχαία, την αστυνομία, τους εθελοντές, προκειμένου να εκπονήσουμε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης. Στόχος μας είναι μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου να έχουμε πραγματοποιήσει ευρεία άσκηση, βασισμένη στον ολοκληρωμένο αυτό σχεδιασμό. Παράμετρος αυτού του σχεδιασμού είναι καταρχάς η τοποθέτηση πινακίδων εξόδου προς τη θάλασσα, προς ασφαλή δηλαδή σημεία συνάντησης, σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας.

Εκλογές λοιπόν τον Μάιο

Είμαστε απολύτως έτοιμοι και να συνεχίσουμε το διοικητικό μας έργο, αλλά και να μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον προεκλογικό αγώνα. Έχουμε συνοχή, έχουμε ομάδα έμπειρη, έχουμε νέους ανθρώπους με κέφι και δυνατότητες, κυρίως είμαστε η μόνη παράταξη που έχουμε κατατεθειμένο στρατηγικό όραμα για το Δήμο, πολιτική βούληση και δυνατότητα να το υλοποιήσουμε, διάθεση αυτοκριτικής και πρόθεση θεραπείας των αδυναμιών μας.

 



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube