Συνέντευξη παραχώρησε στο NotosNet ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γεώργιος Σωφρόνης και εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2019. Απαντώντας σε 14 καίριες και επίκαιρες ερωτήσεις του συνεργάτη μας κυρίου Αγγελάκη

Eρώτηση: Είστε ευχαριστημένος με την υλοποίηση των μέχρι τώρα έργων σας;

Aπάντηση: Είμαστε υπερήφανοι γιατί στη διάρκεια αυτής της θητείας, παρά την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας. Από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, θέσαμε ρεαλιστικούς στόχους και δώσαμε προτεραιότητα στη χρηστή διοίκηση και στο σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Επιδιώξαμε – και πετύχαμε – να καταστήσουμε το Δήμο μας οικονομικά υγιή και ανεξάρτητο, ενώ παράλληλα εστιάσαμε στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων – από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ή και από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτή τη στρατηγική και με πολλή δουλειά, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά για τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Eρώτηση: Για ποιο έργο σας είστε περήφανος και ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το είχατε κάνει καλύτερο;

Aπάντηση: Ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά έγινε σε πολλούς τομείς. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια επιτεύγματα, θα επέλεγα τα εξής: πρώτον, την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, η οποία μας επέτρεψε να μειώσουμε κατακόρυφα τις οφειλές του Δήμου και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σημαντικά πλεονάσματα. Μέσα από αυτή την πολιτική, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους, ενώ προχωρήσαμε και σε μειώσεις των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών. Δεύτερος σημαντικός στόχος που πετύχαμε, ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Κέντρου Κοινότητας, τη δημιουργία δύο νέων ΚΑΠΗ, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, από το οποίο ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες στο Δήμο Σαρωνικού. Εξίσου σημαντικό επίτευγμα για εμάς, ήταν ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα της Αποχέτευσης που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Δήμου τα τελευταία 40 χρόνια. Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την ΕΥΔΑΠ και τους όμορους Δήμους, καταλήξαμε σε λύση, η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα αναβαθμίσει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Eρώτηση: Τι σας δυσκόλεψε το διάστημα που είστε Δήμαρχος;

Aπάντηση: Η σημαντικότερη πηγή δυσκολίας, είναι ότι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, μέσα σε ένα ξεπερασμένο, συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ένα σύστημα που δημιουργεί εμπόδια, δυσκολίες και προσκόμματα παντού. Το πόσο ανεπαρκές και δυσλειτουργικό είναι αυτό το μοντέλο, αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο τη χρονιά αυτή. Όπου το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να προστατέψει ακόμα και τη ζωή των πολιτών απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έκτακτους κινδύνους. Αν θέλουμε η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά, χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, που θα λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω, με επίκεντρο μια ισχυρή θεσμικά και οικονομικά, Αυτοδιοίκηση.

Eρώτηση: Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του δήμου;

Aπάντηση: Η βασική πηγή δυσκολίας είναι αυτή που μόλις περιέγραψα. Προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκριθούμε σε ένα πλήθος αρμοδιοτήτων και να καλύψουμε πολλαπλές ανάγκες των πολιτών, έχοντας ελάχιστους πόρους και στήριξη από το κεντρικό κράτος. Αυτό που πραγματικά μας έχει βοηθήσει είναι η ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εργαζομένων στο Δήμο και βέβαια, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Eρώτηση:  Μετά από τόσα χρόνια τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο Δημαρχείο και τι αυτό που σας κουράζει;

Aπάντηση: Αυτό που εξ αρχής με ώθησε να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση και εξακολουθεί να με εμπνέει, είναι η εγγύτητα του θεσμού προς τον πολίτη. Η δυνατότητα που μας παρέχει να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας καλύτερης προοπτικής για τον τόπο μας. Στην πράξη, σαφώς αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, αντοχή και γερά νεύρα, απέναντι στα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά. Ωστόσο, η κούραση αξίζει τον κόπο, όταν η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα.

Eρώτηση: Αν βαθμολογούσατε το έργο σας με κλίμακα από το ένα έως το 10 πόσο θα βάζατε;

Aπάντηση: Αυτοί που θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα «βαθμολογήσουν» το έργο μας είναι οι πολίτες. Προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μας τον καλύτερό μας εαυτό, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν από 4 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της θητείας κάναμε πράξη το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλάβαμε προεκλογικά και τα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες.

Eρώτηση: Ποιο έργο θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν γίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης;

Aπάντηση: Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ένας περιαστικός Δήμος, κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε βασικά έργα, με σκοπό αφενός να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Δήμοι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν περιοριστεί δραστικά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι δυνατότητες να υλοποιήσουμε το σύνολο των έργων που χρειαζόμαστε είναι περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της θητείας μας, διεκδικήσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδοτήσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει επιπλέον έργα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, κ.α.

Eρώτηση: Αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον δήμο, έχετε την απαραίτητη στήριξη από Κυβέρνηση και Περιφέρεια; 

Aπάντηση:Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε απέναντί μας ένα εχθρικό προς την Αυτοδιοίκηση κεντρικό κράτος, το οποίο ψαλιδίζει συνεχώς τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, αναγκάζοντας τους Δήμους να καλύπτουν δεκάδες νέες αρμοδιότητες με ελάχιστα χρήματα. Ενδεικτικό είναι ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει σήμερα μόλις το 10% των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος Σαρωνικού. Καλύπτει, δηλαδή, μόλις το 1 στα 10 ευρώ, από τα λειτουργικά μας έξοδα. Όσο για την Περιφέρεια, έχουμε επιλέξει ως Διοίκηση το δρόμο της συνεργασίας, γιατί αυτό υπηρετεί το καλό του τόπου μας. Επιμέρους τριβές μπορεί να υπάρχουν, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αλληλοεπικαλύψεις και διάσπαση αρμοδιοτήτων. Ωστόσο, θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και αυτό επιδιώκουμε, προτάσσοντας το διάλογο και τη συνεργασία, έναντι της άσκοπης αντιπαράθεσης.

Eρώτηση: Είστε υπέρ της απόκτησης ιδίων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Aπάντηση: Άποψή μου είναι ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η φορολογική αποκέντρωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι Δήμοι. Η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση, ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης, μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα, με δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να διασφαλιστεί προηγουμένως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης. Η δεύτερη, να μην αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα τους πόρους που σήμερα δίνονται μέσω ΚΑΠ, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς.

Eρώτηση: Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης του προσωπικού στον δήμο;

Aπάντηση: Είμαι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά με ένα σύστημα το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα δεδομένα των Δήμων. Ένα σύστημα που θα έχει προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο, με συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων και όχι αυθαίρετα. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο όγκος δουλειάς που έχει μεταφερθεί στους Δήμους, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει το υπάρχον δυναμικό. Για να έχει, επομένως, νόημα η αξιολόγηση και να συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, θα πρέπει να προηγηθεί η επαρκής στελέχωση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό.

Eρώτηση: Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας. Τι έχετε να πείτε για τις ληστείες στην περιοχή σας;

Aπάντηση:  Το ζήτημα της ασφάλειας και της επαρκούς αστυνόμευσης είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό. Ο Δήμος Σαρωνικού καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, άνω των 133 τ.χλμ και συγκεντρώνει – πέραν των 30.000 μόνιμων κατοίκων – ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Διακρίνεται επίσης από ένα ποικίλο γεωμορφολογικό τοπίο, με παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, που δυσχεραίνει την αποτελεσματική αστυνόμευση. Για τους λόγους αυτούς, πάγιο αίτημα και διεκδίκησή μας από την Πολιτεία είναι ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων στην περιοχή. Ο Δήμος μας, ακριβώς λόγω της έκτασης και της γεωμορφολογίας του, έχει ανάγκη από δύο Αστυνομικά Τμήματα, στις δημοτικές ενότητες Καλυβίων και Αναβύσσου αντίστοιχα.

Eρώτηση: Σχετικά με τις άδειες για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε ΝAI;

Aπάντηση: Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον λειτουργούν νόμιμα και τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει η νομοθεσία, είναι σαφώς ευπρόσδεκτες. Οι επιχειρήσεις αυτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και παρέχουν απασχόληση σε εκατοντάδες ανθρώπους από την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο – και επειδή αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης – προσπαθούμε να μειώσουμε την επιβάρυνση από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση που εφαρμόζουμε, τα τέλη μειώθηκαν τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

Eρώτηση: Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα ξανά είστε υποψήφιος κι αν ναι θα θέλατε χρίσμα κάποιου κόμματος;

Aπάντηση: Ναι, έχω ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος, ως επικεφαλής του συνδυασμού Σαρωνικός Αύριο. Μαζί με μια ομάδα ικανών και αποφασισμένων ανθρώπων, που συνδυάζουν εμπειρία, νέες ιδέες και διάθεσή για προσφορά, θα διεκδικήσουμε για μια ακόμη φορά την ψήφο των συμπολιτών μας και την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας. Πέρα από οποιοδήποτε χρίσμα, αυτό που έχει σημασία για εμένα και την ομάδα μου, είναι ότι απευθυνόμαστε στους πολίτες με καθαρή συνείδηση και γνωρίζοντας ότι τιμήσαμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στις προηγούμενες εκλογές. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, άλλωστε, οι κομματικές ταυτότητες έχουν ελάχιστη σημασία. Η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το σχέδιό μας για τη νέα περίοδο, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα ζητήσουμε να κριθούμε.

Eρώτηση: Με ποιον Δήμαρχο από γειτονικό δήμο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε καλύτερα;

Aπάντηση: Με όλους τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής έχουμε συνεργαστεί αρμονικά, τόσο για την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όσο και για την ανάδειξη κοινών διεκδικήσεων προς την Πολιτεία. Η Ανατολική Αττική έχει σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νοσοκομείου. Θεωρώ ότι η συνένωση δυνάμεων μεταξύ των Δήμων της περιοχής είναι απαραίτητη, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης για το μέλλον.

 



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube