Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών εντοπίζονται στον Αργοσαρωνικό. Επεκτείνονται όμως και στον Αργολικό, τις Κυκλάδες, το Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Πιστέυετε οτι πλένετε πολλές φορές τα χέρια σας μέσα στη μέρα; Είστε σίγουροι όμως οτι τα πλένετε σωστά; Το συχνό πλύσιμο δεν σημαίνει απαραίτητα καθαρά χέρια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο του Υπουργείου Υγείας για τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας εμείς και στο επόμενο βίντεο οδηγίες και για τους μικρούς μας φίλους! Λίγα, απλά βήματα για πραγματικά καθαρά χέρια.


Μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσε ότι 95% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους αρκετά ώστε να εξοντώσουν τα μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα πλένετε επί 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους επί μόνο έξι δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.Τέλος, μελέτη έδειξε ότι το 15% των ανδρών και το 7% των γυναικών δεν έπλυναν καθόλου τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας.


Εάν απλά τρίβετε το σαπούνι ανάμεσα στις παλάμες σας και μετά ξεπλένετε τα χέρια σας, πιθανώς να είναι ακόμα βρώμικα. Τα μικρόβια «κρύβονται» κάτω από τα νύχια και στο δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργείτε αφρό με το σαπούνι και να τρίβετε καλά όλα τα σημεία για να απομακρύνετε βρωμιά, λίπος και μικρόβια.

 

Όσο καλά και αν πλένετε τα χέρια σας, αν δεν τα στεγνώνετε καλά, πάει χαμένος ο κόπος σας. Τα μικρόβια αναπαράγονται στην υγρασία και αν βγαίνετε από την τουαλέτα με υγρά χέρια, αναπαράγονται σε κάθε επιφάνεια που αγγίζετε. Μελέτη έδειξε ότι το στέγνωμα των χεριών με χάρτινες πετσέτες είναι ασφαλέστερο από τη χρήση στεγνωτήρα.

 

Κάθε φορά που αγγίζετε μια επιφάνεια κοινής χρήσης (κουμπιά ανελκυστήρα, πόμολα, μηχανήματα ανάληψης χρημάτων κλπ.) κινδυνεύετε από τα μικρόβια και τα βακτήρια που επιβιώνουν σε αυτές τις επιφάνειες. Είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ειδικά κατά τη περίοδο της γρίπης. Αν δεν μπορείτε να τα πλύνετε, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό, το οποίο σκοτώνει σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα μικρόβια.


Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε καυτό νερό για να σκοτώσετε τα μικρόβια στα χέρια, το χλιαρό, αλλά ακόμη και το κρύο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το σαπούνι, ίσως και καλύτερα για την επιδερμίδα σας. Το ζεστό νερό πράγματι σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία βρασμού!

 

Εάν το προϊόν απολύμανσης χεριών είναι αλκοολούχο, μπορεί να αφαιρέσει και να εξουδετερώσει πολλούς τύπους μικροβίων. Δεν μπορεί όμως να εξαλείψει όλα τα μικρόβια ή τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Το σαπούνι και το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε ιούς όπως ο νοροϊός και το Clostridium difficile, ένα βακτήριο που προκαλεί διάρροια και απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του παχέος εντέρου.

 

Οι ερευνητές εντόπισαν κολοβακτηρίδια -οικογένεια βακτηριδίων στα οποία ανήκουν το E. coli και η σαλμονέλα- στο 75% των σφουγγαριών και των ρούχων, το 45% των νεροχυτών και το 32% των επιφανειών κοπής. Στο μπάνιο ίσχυε κάτι ανάλογο: οι βρύσες (9%) και οι οδοντόβουρτσες (27%) είχαν ίχνη των βακτηριδίων. Επειδή οι υγρές επιφάνειες είναι περιοχές αναπαραγωγής για τα μικρόβια, πρέπει να κλείνετε τη βρύση και να ανοίγετε την πόρτα μιας κοινόχρηστης τουαλέτας με μια χαρτοπετσέτα για να διατηρήσετε καθαρά τα χέρια σας.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να επιβιώνουν στο σαπούνι κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση του. Τα βακτήρια αυτά είναι απίθανο να μεταφερθούν στα χέρια σας από το σαπούνι κατά τη χρήση, για να είστε όμως απολύτως σίγουροι αποφεύγετε να διατηρείτε το σαπούνι σε θήκη που έχει υγρασία και ξεπλένετέ το με τρεχούμενο νερό πριν το χρησιμοποιήσετε.

 

Οι συσκευές διανομής υγρού σαπουνιού στο μπάνιο είναι ακίνδυνες, αλλά μια μικρή μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, διαπίστωσε ότι σε μπάνιο δημοτικού σχολείου οι δοσομετρητές σαπουνιού που ξαναγεμίζονται από μεγάλο μπουκάλι υγρού σαπουνιού μπορούν να οδηγήσουν σε κατά 26 φορές αύξηση των βακτηρίων στα χέρια σας σε σύγκριση με τις συσκευές διανομής σαπουνιού που ξαναγεμίζονται με σφραγισμένο προϊόν.

 με πληροφορίες από onmed.gr

 

 

 

 

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο να κρατούν τη νοστιμιά που προσφέρει το αλάτι στο φαγητό, χωρίς το νάτριο που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Τα τρόφιμα με λιγότερο αλάτι μπορεί να θεωρούνται πιο υγιεινά, σίγουρα, όμως, δεν είναι διάσημα για τη γεύση τους, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο προσδίδει νοστιμιά.

 

Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο να διατηρήσουν τη γεύση του αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να περιέχεται σε αυτά πολύ από το επιβλαβές στοιχείο του αλατιού, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Carolyn Ross, καθηγήτρια της Επιστήμης των Τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δημιούργησε ένα νέο μείγμα αλατιού που βασίζεται κατά σχεδόν 1/4 σε χλωριούχο ασβέστιο, το οποίο δεν θεωρείται επιβλαβές για την υγεία.

 

Πριν καταλήξουν στο «αποδεκτό» μείγμα, η Δρ. Ross και η ομάδα της εξέτασαν άλλα μείγματα αλατιού με λιγότερο χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι το κύριο μέταλλο που περιέχεται στο μαγειρικό αλάτι.

 

Εξετάστηκαν, λοιπόν, αλάτια με βάση το χλωριούχο ασβέστιο και το χλωριούχο κάλιο, τα οποία δεν έχουν καμία γνωστή αρνητική επίδραση στην υγεία. Το χλωριούχο κάλιο, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι κατασκευαστές τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του, επειδή είναι αρκετά πικρό.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τους διάφορους συνδυασμούς αλατιών είτε σε νερό είτε σε μια ντοματόσουπα, με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις προτιμήσεις των δοκιμαστών να αποκαλύπτει ότι το μείγμα που περιείχε 96.4% χλωριούχο νάτριο, 1,6% χλωριούχο κάλιο και 2% χλωριούχο ασβέστιο ήταν το ιδανικό.

 

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο αντικαθιστώντας το με χλωριούχο ασβέστιο, αλλά οι δοκιμαστές δεν ήταν εξίσου δεκτικοί στο μείγμα αυτό, το οποίο περιείχε 78% χλωριούχο νάτριο και 22% χλωριούχο ασβέστιο.

 

«Αυτός ο συνδυασμός των δύο αλάτων δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με το 100% χλωριούχο νάτριο», δήλωσε η Δρ. Ross, προσθέτοντας, όμως, ότι «η αποδοχή των καταναλωτών μειώθηκε όταν στο μείγμα προστέθηκε το χλωριούχο κάλιο».

 

Τονίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περίπου 8,1 γρ. αλάτι την ημέρα, παρά τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι ίδιες περίπου ποσότητες συστήνονται ως ιδανικές και στις ΗΠΑ.

 

 

Ευκολότερη η δίαιτα την άνοιξη

 Η άνοιξη είναι μια πραγματικά εκπληκτική εποχή του χρόνου. Αποχαιρετάμε τις σκοτεινές, ψυχρότερες ημέρες του χειμώνα και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά. Παράλληλα έχουμε μια ανανέωση της παραγωγής των φρέσκων λαχανικών και φρούτων που σίγουρα εντυπωσιάζει. Η ποικιλία όχι μόνο δίνει μια φρεσκάδα στη διατροφή μας, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς και να δώσει μια άλλη διάσταση σε οποιαδήποτε δίαιτα, προσφέροντας παράλληλα μια ευρύτερη γκάμα θρεπτικών ουσιών. Η γενναιοδωρία των προϊόντων που φτάνουν στις αγορές μαναβικής αυτή την εποχή του χρόνου, μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουμε τα φρούτα και λαχανικά που συνήθως τρώμε με κάτι νέο με το πρόσθετο όφελος ενός προϊόντος με πολύ πρόσφατη συγκομιδή που είναι φορτωμένο με βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά και μοναδική γεύση.

Πράσινα σαλατικά και μικρολαχανικά
Πλούσια σε ίνες και νερό, συμβάλλουν στην αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικά θερμιδογόνων τροφών αργότερα. Είναι γνωστό ότι η επιλογή μιας σαλάτας ως ορεκτικό, μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σε ένα γεύμα έως και 12%. Όσο για τα μικρολαχανικά (micro greens), το ενδιάμεσο στάδιο του φύτρου και του μικρού φύλλου, πέρα από την ευαίσθητη υφή τους και τη μικροσκοπική γοητεία τους, προτιμώνται επειδή είναι εξαιρετικά πυκνά σε θρεπτική αξία. Κάποια μπορεί να έχουν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες θρεπτικές ουσίες από το λαχανικό στην πλήρη φάση ωρίμανσης.

Φράουλες
Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ανακαλύπτεις τις φρέσκες φράουλες στον πάγκο του μανάβη; Το αγαπημένο μας κατακόκκινο αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Συνδυάστε τις με φρέσκα φύλλα σπανακιού σε σαλάτα για να διευκολύνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό αλλά και για τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα φλιτζάνι φράουλες δίνει 3 γρ. ινών που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην απώλεια βάρους.

Βερίκοκα
Ενισχύουν την πρόσληψη βήτα-καροτίνης, του καλίου, της βιταμίνης C και των ινών και έχουν μόνο 50 θερμίδες η μερίδα. Εμφανίζονται προς το τέλος της άνοιξης και διατίθενται όλο το καλοκαίρι. Σάντουιτς, σνακ, μαρμελάδες, σάλτσες και σαλάτες θα είναι όλα λίγο πιο γλυκά και νόστιμα με βερίκοκα.

Φρέσκο κάρδαμο
Τα πιπεράτα φύλλα του έχουν εξαιρετικά συμπυκνωμένη θρεπτική αξία, προσφέροντάς μας βιταμίνες Κ, Α και C. Προσθέστε το σε ανοιξιάτικες σούπες, σαλάτες, ψητές πατάτες, ακόμη και σε tacos.

Αγκινάρες
Παρόλο που παράγονται όλο το χρόνο, η καλλιέργειά τους κορυφώνεται από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ίνας και μόλις 25 θερμίδες. Οι αγκινάρες είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C. Δοκιμάστε τις ως ντιπ, ψητές, αλλά και σε ζυμαρικά ή σαλάτες.

Ραπανάκια
Άλλος ένας πιπεράτος πρωταγωνιστής της άνοιξης που προσθέτει γεύση αλλά και χρώμα σε κάθε πιάτο. Χρησιμοποιήστε και τα νόστιμα φύλλα τους.

Μανιτάρια
Με γήινη γεύση που θυμίζει κρέας, αλλά μόνο ένα μέρος από τις θερμίδες και το λίπος του, συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους πάγκους της μαναβικής.

Σπαράγγια
Ο Λουδοβίκος XIV της Γαλλία τα ονόμασε το «φαγητό των βασιλιάδων» και σίγουρα τα σπαράγγια έχουν ένα βασιλικό διατροφικό προφίλ. Χαμηλά σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι μια καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών Β και βιταμίνης C. Βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Είναι εξίσου νόστιμα στον ατμό, ψημένα στη σχάρα ή ελαφρώς σοταρισμένα στο ελαιόλαδο.

Μέντα και δυόσμος
Περισσότερο από αναζωογονητικά βότανα, οι αντιμικροβιακές και αντι-ιικές ιδιότητές τους μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής. Προσθέστε τα φρέσκα σε γλυκά και αλμυρά πιάτα για μια ιδιαίτερα αρωματική και απολαυστική νότα.

Φρέσκος αρακάς
Οι κρυμμένες μέσα στα τρυφερά πράσινα φασολάκια πράσινες μπίλιες, υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδική γευστική απόλαυση και αξίζουν πραγματικά την ώρα και την προσπάθεια να τις ξεφλουδίσουμε. Μας προσφέρουν πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, και φυτικές ίνες.

Κεράσια
Διαθέσιμα προς το τέλος της άνοιξης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο, ενώ παραμένουν χαμηλά σε θερμίδες (1 φλιτζάνι περιέχει περίπου 100 θερμίδες). Το έντονο χρώμα τους οφείλεται εν μέρει στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες.

Ντοματίνια
Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε νερό και εξαιρετικά σε σαλάτες, αλλά και σε διάφορες συνταγές ή οποτεδήποτε χρειάζεστε ένα σνακ. Προσθέστε τα σε ένα πιάτο ζυμαρικών ολικής ως μια πιο υγιεινή και ελαφριά εναλλακτική της σάλτσας, χωρίς να σαμποτάρετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Αγγούρια
Στην εποχή τους προς το τέλος της άνοιξης, τα αγγούρια είναι η τέλεια διαιτητική τροφή. Χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με νερό, περιέχουν θείο και πυρίτιο, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά διουρητικά. Είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτα. Δοκιμάστε τα σε κάθε είδος σάντουιτς και φυσικά, σε σαλάτες.

Μπάμιες
Οι ίνες που περιέχουν, λειτουργούν ως «καύσιμο» για τα καλά βακτήρια στο έντερο που σχετίζονται με το σωστό μεταβολισμό του λίπους. Αυτές οι ίνες συμβάλλουν επίσης στη μεταφορά λιποδιαλυτών τοξινών και λιπών από το σώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι κρίσιμη για την απώλεια βάρους.

Παντζάρια
Είναι μια από τις σούπερ τροφές της μεσογειακής διατροφής. Ένα φλιτζάνι περιέχει πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης Β που λείπει από τις περισσότερες δίαιτες. Οι βιταμίνες Β παρέχουν ενέργεια στο σώμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους δίαιτας.

Μην ξεχνάτε επίσης να διατηρείτε πάντα τον έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνετε για να διαχειριστείτε καλύτερα την προσπάθεια απώλειας του επιπλέον βάρους που πιθανώς βάλατε το χειμώνα. Αφήστε στην άκρη τα ποτά που αφυδατώνουν, μειώστε το αλκοόλ, την καφεϊνη και κυρίως τα αναψυκτικά και ανακαλύψτε την απόλαυση μιας κανάτας δροσερού νερού αρωματισμένου με φέτες από πορτοκάλι, λεμόνι, αγγούρι, μέντας, βασιλικού ή όποιου μυρωδικού προτιμάτε.

itrofi.gr / Φωτεινή Πουρνάρα

 

Ενα ενδιαφέρον άρθρο  της Παναγιώτας Δ. Κυπραίου, Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP), Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας, 

Η αναβλητικότητα συνήθως συμβαίνει έξω από την επίγνωσή μας, εκτός από τις περιπτώσεις όπου καθόμαστε να κάνουμε μια δουλειά και δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε. Έτσι, ο αναβλητικός άνθρωπος δεν αποφασίζει συνειδητά να μην κάνει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει. Συνεχίζει τη ζωή του κάνοντας άλλα πράγματα και μετά από λίγο συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κάνει τη δουλειά που έπρεπε.

Μπορεί να αποσπάται η προσοχή του από άλλα πράγματα, μπορεί να χάνεται σε σκέψεις, να περνάει χρόνο στο διαδίκτυο, να χαλαρώνει, να διασκεδάζει. Μπορεί να εργάζεται σκληρά για να κάνει πράγματα που είναι λιγότερο σημαντικά από την εργασία που αποφεύγει ή μπορεί απλά να ξεχνάει τη δουλειά.

Μερικές φορές δεν είναι μια συγκεκριμένη εργασία που αποφεύγει κάποιος αλλά η σκέψη και ο σχεδιασμός που απαιτούνται για να αναλάβει δράση. Ποτέ δεν βρίσκει το χρόνο να το κάνει. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σκέφτεται και να κάνει σχέδια μανιωδώς αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν παίρνει μια απόφαση σχετικά με το τι να κάνει.

Υπό το πρίσμα του μοντέλου IFS, αυτή η αποφυγή προκαλείται από ένα αναβλητικό μέρος, το οποίο είναι ένας «προστάτης».

Ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα είναι να αποκτήσετε επίγνωση αυτού του μέρους του εαυτού σας, να το ανακαλύψετε και να έρθετε σε επαφή μαζί του. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι θυμηθείτε τι αισθάνεστε όταν αναβάλλετε. Τι συναισθήματα έχετε όταν αποφεύγετε μια δουλειά –όταν αποσπάται η προσοχή σας ή κάνετε μη αναγκαία πράγματα ή αναβάλλετε τη σημαντική δουλειά ή αισθάνεστε κολλημένος και ανίκανος να ξεκινήσετε. (Αυτό που αισθάνεστε όταν έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε χρονοτριβήσει, συνήθως έρχεται από ένα διαφορετικό μέρος, ένα μέρος που έχει αναστατωθεί μαζί σας για την αναβλητικότητα.)

Συντονιστείτε με αυτή την εμπειρία της αποφυγής. Μπορεί να αισθανθείτε ένα συναίσθημα, μια παρόρμηση, έναν φόβο ή μια αίσθηση ότι θέλετε να αποφύγετε. Νιώστε πως είναι αυτό στο σώμα σας. Πάρτε μια αίσθηση της πλευράς σας που βιώνει αυτή την αποφυγή. Μπορεί να δείτε μια εικόνα του εν λόγω μέρους σας.

Μπορείτε να δουλέψετε με αυτό το μέρος σας ακριβώς όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο «προστάτη» στο IFS. Πρώτα διαχωριστείτε από αυτό εάν είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια, διαχωριστείτε από οποιαδήποτε μέρη αναμειγνύονται. Για παράδειγμα, όταν παρατηρείτε πώς αισθάνεστε ως προς το αναβλητικό σας μέρος, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι ασκείτε κριτική στο αναβλητικό μέρος και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό.

Αυτό δείχνει ότι έχει αναμειχθεί μια άλλη σας πλευρά, ένας «επιστάτης», που μπορεί να είναι θυμωμένος με σας (και συγκεκριμένα με το αναβλητικό σας μέρος) για την αναβλητικότητα. Ο «επιστάτης» είναι ένα είδος «εσωτερικού κριτή» που σας ωθεί να δουλέψετε σκληρά και σας επικρίνει αν δεν το κάνετε. Όταν αναβάλλετε, ο «επιστάτης» θα προσπαθήσει πολύ για να σας κάνει να αναλάβετε δράση.

Προκειμένου να επιλύσετε πλήρως την αναβλητικότητα σας, ίσως χρειαστεί να δουλέψετε και με το αναβλητικό σας μέρος και με τον «επιστάτη» σας.

της Παναγιώτας Δ. Κυπραίου, Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP), Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας, http://www.psychotherapeia.net.gr

 

 


casa victoria barkizaφιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

xrisima-tel-1