Οι 751 πολίτες της Ευρώπης που εξασφάλισαν μία έδρα στο νέο ευρωκοινοβούλιο καλούνται να σταθούν στο ύψος της προσδοκιών όσων των εξέλεξαν. Η ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο, πληρώνεται αδρά.
Αποδοχές, επιδόματα, προνόμια και εφάπαξ
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ευρωβουλευτές που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι ευρωβουλευτές έχουν κοινές αποδοχές.
Ο μηνιαίος μεικτός μισθός τους ανέρχεται στα 8.757,70 ευρώ ενώ ο καθαρός στα 6.824,85. Ωστόσο, οι μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται τελικά κατά περίπτωση, βάσει του φορολογικού καθεστώτος κάθε χώρας, αφού η εκάστοτε εθνική κυβέρνηση επιβάλλει πρόσθετο εθνικό φόρο στους ευρωβουλευτές, τον οποίο αποδίδουν στην πατρίδα τους.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές έχουν στη διάθεσή τους 4.416 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα «γενικών εξόδων» – με τα οποία συντηρούν τα τοπικά γραφεία των εκλογικών περιφερειών τους, διαδικασία που κοστίζει στο δημόσιο κορβανά περί τα 40 εκατομμύρια, ετησίως.
Στα προνόμια που απολαμβάνουν, περιλαμβάνεται αποζημίωση 4.454 ευρώ ετησίως για έξοδα μετακίνησης και διαμονής εκτός Ευρώπης.
Ενώ όταν κινούνται σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο, λαμβάνουν ένα κατ’αποκοπή ποσό των 320 ευρώ ημερησίως για την κάλυψη εξόδων διαμονής, διατροφής κ.τ.λ. Το επίδομα αυτό περικόπτεται στο ήμισυ ημερησίως, στην περίπτωση που δεν εμφανιστούν σε πάνω από τις μισές ψηφοφορίες του ευρωκοινοβουλίου.
Κατά το πέρας της θητείας τους λαμβάνουν το λεγόμενο «επίδομα μετάβασης» (transition allowance) ένα «χρυσό» εφάπαξ άνω των 210.000 ευρώ – αναλόγως των χρόνων τους στο αξίωμα.
Ο «προϋπολογισμός» των υπαλλήλων
Από το 2019, κάθε ευρωβουλευτής διαθέτει μηνιαίο κονδύλι 24.943 ευρώ που καλύπτει τα κόστη των υπαλλήλων που απασχολεί – μισθούς και επιδόματα.
Τουλάχιστον το ένα τέταρτο αυτού του ποσού (6.235 ευρώ) πρέπει να καλύπτει τους μισθούς τριών ή, το μέγιστο, τεσσάρων διαπιστευμένων βοηθών με έδρα κυρίως τις Βρυξέλλες.
Τέλος, όπως συνηθίζεται σε πολλά εθνικά κοινοβούλια, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παρέχει στους βουλευτές του γραφεία, σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, με τους ευρωβουλευτές να έχουν πρόσβαση στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Το κάθε μέλος της ευρωβουλής δικαιούται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών εξόδων του.
Από τα 63 και μετά δικαιούνται σύνταξη η οποία ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά όχι πάνω από 70% του ετήσιου μισθού. Το κόστος των συντάξεων προέρχεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.