Σε Βούλα και Καβούρι περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ Κύριο

Σε Βούλα και Καβούρι περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ

Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας και στην περιοχή του Καβουρίου, ενώ η δυσοσμία είναι έντονη λόγω της πετρελαιοκηλίδας.

Η διευθύντρια του γραφείου του Παναγιώτη Κουρουμπλή ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνη Δημητρακόπουλο ότι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε έως το Καβούρι. Ο κ Δημητρακόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για το αν μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας Τριγώνου και Ανοικτής Θαλάσσης στο Σαρωνικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση βάσει της ενημέρωσης από την κυριά Δάφνη Μπατσάρα εστίες πετρελαιοκηλίδας έχουν φτάσει μέχρι το Καβούρι καθώς και ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξη και τι χρόνος θα απαιτηθεί για την απορρύπανση και ότι τουλάχιστον για το επόμενο εικοσαήμερο θα πρέπει να ματαιωθεί οποιαδήποτε ιστιοπλοϊκή δραστηριότητα στην περιοχή.

Συνεργεία καθαριότητας του Δήμου ΒΒΒ έχουν ξεκινήσει από χθες την περισυλλογή τους και των καθαρισμό των παραλιών.

Ο μηχανισμός του Δήμου παρακολουθεί την εξέλιξη της κηλίδας από την πρώτη στιγμή και προχθες το απόγευμα, όταν δύο σκάφη που έχει επιστρατεύσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου στα οποία επέβαιναν, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μαζί με στελέχη του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας έκαναν επιτόπια αυτοψία της ακτογραμμής της πόλης. Σε συνδυασμό με τις λήψεις από drone που χρησιμοποιήθηκε εντόπισαν μια κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ). Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Λιμενάρχη Σαρωνικού αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειες του Δήμου και πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο όπως έχει ήδη σχεδιάσει.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μίσθωσε αντιρρυπαντικό φράγμα με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των παραλιών της πόλης μας από την πετρελαιοκηλίδα που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή σε πολλές παραλίες του Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση τριών χιλιομέτρων πλωτών αντιρρυπαντικών φραγμάτων, ξεκινώντας από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινας, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης.

boula kabouri

Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό με αποτέλεσμα να αποτρέπει κάθε πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές της πόλης μας. Η τοποθέτηση του φράγματος έγινε για λόγους πρόληψης με πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος που έχει χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια αντιμετώπισης του εν λόγω περιστατικού ρύπανσης.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης, πετυχημένης προληπτικής φάσης της επιχείρησης για την προστασία των ακτών της πόλης μας, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες. Οφείλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση, τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου, την εταιρεία «North Aegean Slops» για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή της, τους εθελοντές που συνέβαλαν στην προσπάθεια και τα ΜΜΕ που στάθηκαν στο ύψος της περίστασης και βοήθησαν με την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».


επιστροφή στην κορυφή

Social

Follow us Google play

Follow us twitter

Join us Fcebook

Subscride os youtube

Follow us instragram

Contact us

Διάφορα

Πληροφορίες