Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημερίδα Φυσικής στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Κύριο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημερίδα Φυσικής  στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Η πρώτη ημερίδα – πανηγύρι Φυσικής υπό τον τίτλο «Η Φυσική μαγεύει… μικρούς και μεγάλους» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο Δημαρχείο της πόλης. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών με τη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αρχίσει να συρρέουν στους χώρους του Δημαρχείου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής και να το πλημμυρίζουν με τις ενθουσιώδεις φωνές τους. Η αίθουσα «Ιωνία» είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο εργαστήριο, καθώς είχαν διαμορφωθεί δέκα πάγκοι πειραμάτων επίδειξης με διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες - πειραματιστές. Ο κ. Παναγιώτης Γκούμας, φυσικός – πειραματιστής, έχοντας δίπλα τους εκπαιδευτικούς από το 3 ο Δημοτικό Βούλας, κ.κ. Μπάμπη Αλεξανδρίδη και Κωνσταντίνο Γκιώνη, παρουσίασαν πειράματα ηλεκτρισμού και ακραίων, χαμηλών θερμοκρασιών. Η κ. Ιωάννα Κόρκου, χημικός του σχολείου Β. Σταυράκη, μύησε με μορφή παιχνιδιού τούς μικρούς μαθητές στην τέχνη παρασκευής αρωμάτων. Ο κ. Δημήτρης Κονιδιτσιώτης, χημικός, με τη βοήθεια του κ. Γιάννη Μουταφίδη, εκπαιδευτικού του Δημοτικού Βουλιαγμένης, παρουσίασε εντυπωσιακά πειράματα χημείας και… χημικές «εκρήξεις». Παράλληλα, ο κ. Γιάννης Γάτσιος, φυσικός, επεδίωξε και πέτυχε να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη μαγεία της φύσης μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια. Την ίδια στιγμή, σε διπλανό πάγκο, οι κ.κ. Πέτρος Χρυσοστομίδης και Μαρία Ψυχογιού, γεωλόγοι, παρουσίασαν εντυπωσιακό δρώμενο με τίτλο «Πετρώματα: Γεννιόμαστε, ζούμε, αλλάζουμε, πεθαίνουμε; Ο κύκλος της ζωής μας». Ο κύκλος των εργαστηρίων συνεχίστηκε με τον κ. Παναγιώτη Λάζο, φυσικό, που έκανε «παιχνίδια» με το φως και τα χρώματα. Ο κ. Γιάννης Σομολακίδης, χωρίζοντας τους μαθητές σε ομάδες, πραγματοποίησε πρωτότυπα πειράματα, που καθήλωσαν τους πάντες. Η χημικός του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, κ. Σοφία Ανδρακάκου, μαζί με μαθήτριές της και την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Βάρκιζας, κ. Κατερίνα Μπερδούση, παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής καλλυντικών και προσέφεραν τα παρασκευάσματα στις γοητευμένες μαθήτριες που τους παρακολουθούσαν. Τέλος, στο χώρο της σκηνής είχε μεταφέρει το STEM εργαστήριο του ο Δρ. Αντώνης Σκέλλας, εκπαιδευτικός-υποδιευθυντής του 4 ου Δημοτικού Βούλας και η Τόνια Πιτσαρού, εκπαιδευτικός του 4 ου Δημοτικού Βούλας. Στην έξοδο απ’ την αίθουσα των πειραμάτων, μια γλυκιά έκπληξη περίμενε όλους καθώς η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Παπαθανασίου παρασκεύαζε παγωτό με τη χρήση υγρού αζώτου από τα Εκπαιδευτήρια Πασχάλη.

Στην είσοδο του Δημαρχείου, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία 1 ο , 2 ο , 4 ο Δημοτικό Βούλας και 1 ο Δημοτικό Βάρης, υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους κ.κ. Αναστασάκη, Αναστασίου, Βασιλείου, Καλπίδου, Κουφάκη, Μηλιώνη, Σωτηροπούλου, Τσάκου, Τσιτσιμπάση και Χλαμπουτάκη καθώς και ο κ. Πίκης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Βούλας παρουσίασαν πειράματα και κατασκευές που εκπόνησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος. Παράλληλα με τα εργαστήρια, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες εξεχουσών προσωπικοτήτων από το χώρο των επιστημών. Αφού χαιρέτισαν την εκδήλωση οι κ.κ. Κώστας Ανδρακάκος, Διευθυντής Γυμνασίου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, Δώρα Τριάντη, Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, Γιώργος Γκρος, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Αχιλλέας Μανδρίκας, Σύμβουλος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Νίκος Βάσης, το λόγο πήραν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Ο Δρ.Διονύσης Σιμόπουλος, Αστροφυσικός και επίτιμος Πρόεδρος Πλανηταρίου, μίλησε για τη ζωή των άστρων, ενώ ο Δρ. Κωνσταντίνος Καλαχάνης, φιλόλογος, έκανε λόγο για την έννοια του χρόνου, όπως αυτή ορίστηκε από τον Αριστοτέλη. Στη συνέχεια, η Δρ.Παναγιώτα Πρέκα, μαθηματικός, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, έδωσε διάλεξη με θέμα «Το παραμύθι της Οδύσσειας», ορίζοντας βάσει αστρονομικών φαινομένων την ημερομηνία επιστροφής του ομηρικού ήρωα και πραγματοποίησης της μνηστηροφονίας. Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φασσέας, βιολόγος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μίλησε στο ακροατήριο για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από θέματα της διατροφής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή βραβείων και αναμνηστικών δώρων εκ μέρους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής που πρώτευσαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Η εκδήλωση δε θα αποκτούσε σάρκα και οστά, αν όλοι οι Διευθυντές των σχολείων της περιοχής μας, του 1 ου Βούλας, κ. Αντωνοπούλου, του 2 ου Βούλας, κ. Κουφοπούλου, του 3 ου Βούλας, κ. Πάστρας, του 4 ου Βούλας, κ. Μαρκοπούλου, του 1 ου Βάρης, κ. Καρακίτσου, του Δημοτικού Βουλιαγμένης, κ. Σταθοπούλου, του Δημοτικού Σχολείου Βάρκιζας, κ. Πάσσαρη, των Εκπαιδευτηρίων Πασχάλη, κ. Ληξουριώτη και του Σχολείου Β. Σταυράκη, κ. Σταυράκη - Στεφάτου, δε στήριζαν το όραμα του κ. Ανδρακάκου Κώστα, Διευθυντή Γυμνασίου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, Φυσικού. Κομβικής σημασίας ήταν η συνεισφορά του κ. Νίκου Βάση, Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του κ. Αχιλλέα Μανδρίκα, Συμβούλου Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη διοργάνωση, έδωσε συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση και δήλωσε πως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία που προάγει την παιδεία στους νέους της πόλης μας. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, πρότεινε στους διοργανωτές να θεσμοθετηθεί στο Δήμο μας σε ετήσια βάση.

επιστροφή στην κορυφή

Social

Follow us Google play

Follow us twitter

Join us Fcebook

Subscride os youtube

Follow us instragram

Contact us

Διάφορα

Πληροφορίες