Με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών είστε υγιείς

Με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών είστε υγιείς

Νέα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν το επιστημονικό δόγμα ότι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά δεν προκύπτει κανένα όφελος από την κατανάλωση επιπλέον μερίδων.

Όπως αναφέρεται στο health.in.gr σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα έκαναν ανασκόπηση 16 ήδη δημοσιευμένων μελετών και διαπίστωσαν ότι μέχρι πέντε μερίδες το όφελος για τον οργανισμό είναι επιβεβαιωμένο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει η αύξηση των καταναλισκόμενων μερίδων σε επτά καθημερινά για την επίτευξη μεγαλύτερου προσδόκιμου επιβίωσης.

Οι 16 έρευνες είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και περιλάμβαναν περισσότερα από 833.000 άτομα, εκ των οποίων τα 56.000 είχαν αποβιώσει κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών συσχετιζόταν με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ειδικά όμως από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο μέσο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 5% για κάθε επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών, έως και πέντε ημερησίως, αλλά όχι πέραν αυτών.

«Η ανασκόπηση αυτή παρέχει επιπλέον αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά μέχρι του ορίου των πέντε μερίδων. Μετά απ’ αυτό δυστυχώς δεν προκύπτει περαιτέρω μείωση», εξηγεί ο Δρ Φρανκ Χου, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που είχε γίνει στην Αγγλία είχε δείξει ότι η κατανάλωση επτά ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι υγιεινότερη από τις πέντε και προάγει την μακροζωία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « EMCDDA το 2014: Αναλυτική κατάσταση για τα ναρκωτικά
επιστροφή στην κορυφή

Social & Info

Τμήμα σύνταξηςnotosnet@gmail.com

Διαφημιστικο τμημαinfo@acp.gr

Επικοινωνία: 698 086 3098 

 

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook: 

www.facebook.com/notosnet.gr

Ακολουθήστε μας στο Twitter: 

www.twitter.com/notosnet

Ακολουθήστε μας στο Instagram:

www.instagram.com/notosnet.gr

Δείτε τη σελίδα μας στο YouTube: 

www.youtube.com/NotosNet

Διάφορα

Πληροφορίες