Απαγόρευση αλιείας σε Μεσόγειο για τα χημικά Συρίας

Απαγόρευση αλιείας σε Μεσόγειο για τα χημικά Συρίας

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση ότι διατάχθηκε διακοπή της αλιείας στη Μεσόγειο Θάλασσα κατ΄εντολή της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο του FAO.
Ως αιτία της παραπάνω απαγόρευσης κατονομάστηκε η έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες απαγόρευση αλιείας υφίσταται, αλλά αφορά μόνο στις μηχανότρατες, ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ουδεμία σχέση έχει με τα χημικά της Συρίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ότι η απαγόρευση αλιείας ισχύει κάθε χρόνο (και όχι μόνο φέτος), για το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου, μόνο για μηχανότρατες και μόνο για τα διεθνή ύδατα του Ιονίου, του Λιβυκού, του Κρητικού και του Αιγαίου πελάγους (περιοχές 20-22-23 στον  χάρτη που ακολουθεί).

Την απαγόρευση θεσπίζει η υπ’ αρ. 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.

Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.

Εν τω μεταξύ άλλη μια διαμαρτυρία πραγματοποιείται στην Κρήτη κατά της διάλυσης των χημικών της Συρίας. Η εν πλω διαμαρτυρια , θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου, την ερχόμενη Κυριακή 8 Ιουνίου στις 11:30 π.μ.,  με  πρωτοβουλία των μαθητών της 47ης σχολής ανοιχτής θαλάσσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου, μπροστά στον ιστιοπλοϊκό όμιλο (Παλιό Ψυγείο).


"Με την συνδρομή των εκπαιδευτικών σκαφών και άλλων πλωτών μέσων και την παρουσία πολιτών στο χώρο του λιμανιού, φωνάζουμε το σύνθημά μας “ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ – ΟΧΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” για ν’ ακουστεί από άκρη σε άκρη" δηλώνουν χαρακτηριστικά οι μαθητές της Σχολής Ανοιχτής Θαλάσσης του Ι.Ο.Η, απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Κρήτης να συμμετέχουν στην  εν πλω, και όχι μόνο, συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Άλλη μια διαμαρτυρία πραγματοποιείται στην Κρήτη κατά της διάλυσης των χημικών της Συρίας.
επιστροφή στην κορυφή

Social & Info

Τμήμα σύνταξηςnotosnet@gmail.com

Διαφημιστικο τμημαinfo@acp.gr

Επικοινωνία: 698 086 3098 

 

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook: 

www.facebook.com/notosnet.gr

Ακολουθήστε μας στο Twitter: 

www.twitter.com/notosnet

Ακολουθήστε μας στο Instagram:

www.instagram.com/notosnet.gr

Δείτε τη σελίδα μας στο YouTube: 

www.youtube.com/NotosNet

Διάφορα

Πληροφορίες