Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση Κύριο

Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση

Με όχι ιδιαίτερες προσδοκίες προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση, καθώς η απόσταση με τους δανειστές παραμένει μεγάλη σε εργασιακά, ασφαλιστικό και θέματα ενέργειας, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα των αντίμετρων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις, που αναμένεται ότι θα έχει με τους κορυφαίους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει σήμερα με τη συμμετοχή -για πρώτη φορά- της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της υπουργού Εργασίας αποφασίστηκε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι δύο από τα ζητήματα αιχμής που παραμένουν ανοιχτά στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Με την συμμετοχή της κ. Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση έχει διττό στόχο:

Να πειστεί το Eurogroup ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη, προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά εργασίας σε κανονικές συνθήκες και να υπάρξει ανάπτυξη, μέσα από υγιείς επενδυτικές προσπάθειες, αντί της συμπίεσης μισθών και όρων απασχόλησης, όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί βαρύτητα στους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως ζητούν οι δανειστές.

Να αποφύγει ή έστω να περιορίσει νέες απώλειες στις συντάξεις. Η υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει να αναδείξει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα δεν ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ, αλλά πολύ χαμηλότερα, ίσως κάτω ακόμα και από το 5,5%. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει ότι η απαίτηση για λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να μειωθεί στα επίπεδα του 0,75% του ΑΕΠ ή 1,4 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με αντίμετρα για την στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων συνταξιούχων.

Μετά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι ναι μεν έκλεισαν αρκετά θέματα, προσέθετε όμως ότι «έχουν μείνει 3-4 ζητήματα που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε υψηλότερο επίπεδο».

Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό του Φεβρουαρίου, όπου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε «κλειστός» γύρος διαβουλεύσεων υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον οποίο συμμετείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως προς το ποια είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, το ίδιο κορυφαίο στέλεχος ήταν απολύτως σαφές, λέγοντας: «Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και το εργασιακό».

Δήλωσε, πάντως, ικανοποιημένος για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος και έκλεισαν εκκρεμότητες σε θέματα που αφορούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως επίσης και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, προκειμένου να επιταχυνθεί και η διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων που απασχολεί έντονα αυτή τη στιγμή τόσο τις εμπορικές τράπεζες όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει ανακύψει στο ενεργειακό, υποστήριξε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, όχι επειδή δεν έχουν γεφυρωθεί οι παλαιές διαφορές, αλλά «επειδή μεσολάβησαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης».

Όσον αφορά στο πακέτο με τα αντίμετρα, ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η έκταση που θα πάρει η μείωση της επιβάρυνσης (σ.σ.: οι θεσμοί επιμένουν ώστε οι ελαφρύνσεις να μην ξεπερνούν τα 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη κοντά στο 1 δισ. ευρώ).

Πώληση μονάδων της ΔΕΗ απαιτούν οι θεσμοί

«Αγκάθι» παραμένουν οι διαφορές με τους εκπροσώπους των δανειστών στα ενεργειακά. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης παραδέχτηκε σε άτυπη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση με τους δανειστές, καθώς και ότι οι δανειστές επιμένουν για άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Στην ουσία ασκείται πίεση απ’ έξω -αυτό λένε οι πληροφορίες- για ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και η απαίτηση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Ακόμη, οι δανειστές δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της επιχείρησης. Επιμένουν, ωστόσο, να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω του μοντέλου NOME.

επιστροφή στην κορυφή

Social

Follow us Google play

Follow us twitter

Join us Fcebook

Subscride os youtube

Follow us instragram

Contact us

Διάφορα

Πληροφορίες