Ολλανδία: Νίκη του κεντροδεξιού κόμματος Κύριο

Ολλανδία: Νίκη του κεντροδεξιού κόμματος

Ξεκάθαρη νίκη του φιλελεύθερου κόμματος του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές με 21,5 έναντι 13%.

Η Ολλανδία, είπε «στοπ» στον κακής ποιότητας λαϊκισμό, δήλωσε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός.

Ο Ρούτε «δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα», ανέφερε ο Βίλντερς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έξω από το γραφείο του στη βουλή, δήλωσε «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία με καταμετρημένο το 93,3 % των ψήφων οι Φιλελεύθεροι , το κόμμα του Ρόυτερ, παίρνουν 21,2% και 33 έδρες.

Το κόμμα του Βίλντερς έρχεται δεύτερο με διαφορά, λαμβάνοντας 13,1% και 20 έδρες. Στην τρίτη θέση είναι με 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και ακολουθούν οι Δημοκράτες με 12,1%, λαμβάνοντας αμφότεροι 19 έδρες.

Ιστορικό χαμηλό, στο 5,6% για τους Εργατικούς του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κερδίζουν μόλις 9 έδρες από τις 38 που κατείχαν, ενώ μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Πράσινοι, τετραπλασιάζοντας σε 16 τις έδρες τους.

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, η κρίση που ξέσπασε στις διπλωματικές σχέσεις της Χάγης με την Άγκυρα φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη νίκη του Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές. Από τους ερωτηθέντες στα exit pols, το 34% εκείνων που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού, δήλωσαν ότι η διπλωματική κόντρα έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 81% εκείνων που επέλεξαν τον Ρούτε το έκαναν για τους χειρισμούς τους στην οικονομία.

Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ίδια την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ χαιρετίζει την «ψήφο κατά των εξτρεμιστών»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη «σαφή νίκη» του στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια «ψήφο κατά των εξτρεμιστών».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών», ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγχαρητήρια Ολάντ στον Ρούτε – «Καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς «ανέκοψαν» με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Μαρκ Ρούτε

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

επιστροφή στην κορυφή

Social

Follow us Google play

Follow us twitter

Join us Fcebook

Subscride os youtube

Follow us instragram

Contact us

Διάφορα

Πληροφορίες