Γιούνκερ: Κανονικά οι μειώσεις των συντάξεων Κύριο

Γιούνκερ: Κανονικά οι μειώσεις των συντάξεων

Πριν προλάβει όμως καλά-καλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να θέσει θέμα μη μείωσης των συντάξεων στους θεσμούς, η Κομισιόν «άναψε κόκκινο» και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται.

Λίγες ώρες πριν, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που αντικατέστησε το Χίλτον ως τόπος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να κρατηθούν μακριά από το φως της δημοσιότητος οι συναντήσεις, οι θεσμοί είχαν ακούσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάζει τον πήχη ψηλά και να ζητά και ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και εφαρμογή των αντίμετρων. Ούτε σε αυτό οι θεσμοί αντέδρασαν, όμως οι δύο πλευρές μετράνε διαφορετικά ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» για να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα.

Κυβέρνηση και δανειστές θα τα συζητάνε αυτά για 1-2 μήνες ακόμη (μέχρι το Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου) και έτσι, στο διάστημα αυτό, τα εναλλακικά σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν. Ώσπου «να κάτσει η μπίλια», οι πιθανές λύσεις που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ακούγονται θα είναι:

1. Πλήρης αναστολή του μέτρου, όπως δηλώνει τώρα ότι θέλει η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι οι μειώσεις είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αφορούν μόνον στον στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) και όχι στο μέσο επίτευξής του (περικοπή συντάξεων)

2. Σταδιακή (αντί για μια κι έξω και «βάρβαρη») μείωση των συντάξεων, μεταθέτοντας σε 4 χρόνια και τις αυξήσεις στα Κοινωνικά Επιδόματα (ως το 2022 αντί το 2020).

3. Χρονική παράταση του μέτρου έως και τις αρχές του 2019, εν αναμονή και τη ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων του 2018, προκειμένου να κριθεί η τύχη του.

4. Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μειώσεων από 1.1.2019 κατ’απαίτηση του Eurogroup

Και νέος ΕΝΦΙΑ «στο τραπέζι»

Και ενώ όλα αυτά μπερδεύουν την κατάσταση, στην κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι και τον νέο Φόρο Περιουσίας. Τα κλιμάκια των ελεγκτών ζήτησαν να ενημερωθούν για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Από τα στοιχεία που διέρρευσαν, προβλέπεται μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020. Δηλαδή, συνολικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση θα φθάσει στα 712,5 εκατ. ευρώ στη διετία με αποτέλεσμα το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί να ανέλθει από τα 3,09 δις. ευρώ φέτος στα 2 δισ. ευρώ.

Στην αναγνωριστική τρίωρη πρώτη συνάντηση χθες, οι θεσμοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά ενώ ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες κοστολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και εξηγήσεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του 2018.

επιστροφή στην κορυφή

Social

Follow us Google play

Follow us twitter

Join us Fcebook

Subscride os youtube

Follow us instragram

Contact us

Διάφορα

Πληροφορίες