Pin It

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νοσοκομείου του Δαφνί, έμελλε εκτός από το θάνατο να φέρει στην επιφάνεια μυστικά που κρύβονταν καλά κρυμμένα για αρκετό χρονικό διάστημα πίσω από τις κλεισμένες πόρτες των θαλάμων του. Ο άδικος χαμός των τριών ασθενών του, δεν φαίνεται να αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά την κορυφή του παγόβουνου. Όπως αναφέρουν υπάλληλοι του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και συγγενείς των νοσηλευομένων, καθημερινά όλοι τους παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα. Από τη μια πλευρά βίαιοι και επιθετικοί ασθενείς που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και από την άλλη η έλλειψη προσωπικού αλλά και ειδικών χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν επικίνδυνα άτομα, συνθέτουν το παζλ του τρόμου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών. ''Έχουμε θρηνήσει άτομα στο παρελθόν, θρηνήσαμε σήμερα και αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μετρά θα θρηνήσουμε κι άλλες φορές στο μέλλον'' λέει στο protothema.gr, o ψυχίατρος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Αλέξανδρος Χαιδεμένος ζητώντας παράλληλα από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν ένα τέλος στις καθημερινές ώρες αγωνίας που βιώνουν όλοι όσοι κινούνται στους χώρους του νοσοκομείου.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό είχαν προβλέψει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής που φέρεται ως ο άνθρωπος που προκάλεσε την πυρκαγιά, κάποια στιγμή θα προχωρούσε σε μια άκρως βίαια ενέργεια. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον εν λόγω ασθενή, προειδοποιώντας ότι: «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος». Παράλληλα οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό του χαρακτήρα». Τελικά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να χαθούν πρόωρα τρεις ζωές.

Φωτό από newsit.gr

Ο θηριώδης ασθενής, το αποτρόπαιο έγκλημα και οι δεκάδες επιθέσεις

 

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που χθες το απόγευμα φέρεται να σκόρπισε τη θλίψη σε τρεις οικογένειες. Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα ο οποίος πριν από πέντε χρόνια με μια μεγάλη πέτρα συνέθλιψε το κεφάλι του θείου του και προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο του. Καταδικάστηκε για την πράξη του όμως κρίθηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και για το λόγο αυτό οδηγήθηκε στο ''Δαφνί''. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου τον τοποθέτησαν σε ειδικό θάλαμο στο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ 1. Όλοι οι τοίχοι του θαλάμου του είναι καλυμμένοι με ειδικό αφρολέξ και πανί για να μην προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα τόσο στον εαυτό του όσο και στα άτομα που τον επισκέπτονται. Συχνά υποβάλλονταν σε προστατευτικό κλινοστατισμό (δένονταν στο κρεβάτι με ιμάντες) έως ότου δράσει η φαρμακευτική του αγωγή. Ωστόσο αρκετές φορές το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να δώσει μάχες μαζί του για να τον αποτρέπει από κάποια βίαιη ενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκαν ακόμα και 10 νοσηλευτές προκειμένου να τον ...αντιμετωπίσουν και πάλι δεν τα κατάφεραν. Ο 30χρονος βάρους 150 κιλών πολλές φορές προκάλεσε τραυματισμούς νοσηλευτών, στο παρελθόν είχε βάλει και πάλι φωτιά σε χώρους του ιδρύματος, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου σπάνια τον άφηνε να έρχεται σε επαφή και με άλλους ασθενείς καθώς φοβόντουσαν για τη σωματική τους ακεραιότητα.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, Νίκο Παναγούλη, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του νοσοκομείου συνολικά 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγούλη, ο ασθενής που φέρεται να ευθύνεται για τη φωτιά νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και, όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένο ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του, προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο Δαφνί, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν», επαναλαμβάνει ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων.

«Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια», καταλήγει ο κ. Παναγούλης.

Φωτό από newsit.gr
Ενενήντα επικίνδυνοι ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής


Ο 30χρονος μετά τη φρικιαστική δολοφονία του θείου του οδηγήθηκε στο ίδρυμα, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όπως όμως αναφέρει στο protothema.gr o ψυχίατρος και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ψυχιατρικού νοσοκομείου, Αλέξανδρος Χαιδεμένος εκτός από τον πρωταγωνιστή του θλιβερού περιστατικού υπάρχουν ακόμα ενενήντα ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στους χώρους του νοσοκομείου.''Το Δαφνί και το Δρομοκαιτειο έχουν επιφορτιστεί με ένα καθήκον στο οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με τη φύλαξη των ατόμων με το άρθρο 69. Είναι άτομα τα οποία έχουν κάνει φόνο ή κάποια άλλη σοβαρή πράξη και θεωρούνται ότι δεν έχουν την ευθύνη των πράξεων τους και για το λόγο αυτό στέλνονται προς νοσηλεία και φύλαξη στο νοσοκομείο μας. Η φύλαξη δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει. Ενενήντα τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορούν να φυλαχτούν από δύο ή τρεις νοσηλευτές που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε βάρδια. Στο κτίριο που έβαλε φωτιά ο ασθενής υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ένας νοσηλευτής και μια νοσηλεύτρια. Τι θα μπορούσε να κάνει η γυναίκα. Είναι αδύνατον να επιτηρηθούν από το υπάρχον προσωπικό. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να επιφορτιστεί και με τα καθήκοντα του αστυνομικού. Οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει και το ρόλο του δεσμοφύλακα χωρίς όμως να μπορούν να τον διεκπεραιώσουν. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους που θα προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας''.

Φωτό από newsit.gr

Το χρονικό του τρόμου και η συγκλονιστική μαρτυρία


Γύρω στις 16:30 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής σήμανε συναγερμός. Σε ένα από τα κτίρια ξεσπάει πυρκαγιά. Στο σημείο σπεύδουν αμέσως πυροσβεστικές δυνάμεις. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχνονται 11 οχήματα με 33 πυροσβέστες. Ταυτόχρονα άνδρες του πυροσβεστικού σώματος εισβάλλουν στο κτίριο και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο θάλαμο που νοσηλεύονταν ο 30χρονος βίαιος ασθενής, οι τοίχοι του οποίου ήταν ντυμένοι με αφρολέξ και πανί. Τα εύφλεκτα υλικά γρήγορα βοηθούν να πάρει η πυρκαγιά μεγάλες διαστάσεις και να επεκταθεί και στους υπόλοιπους θαλάμους. Στις έξι το απόγευμα οι πυροσβέστες θέτουν την πυρκαγιά σε έλεγχο. Ο απολογισμός όμως είναι δραματικός. Από τα 17 άτομα που νοσηλεύονταν στο κτίριο, τρεις χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των αναθυμιάσεων, τρεις μεταφέρονται σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως δράστης, ενώ οι υπόλοιποι 11 οδηγούνται για προληπτικούς λόγους στη παθολογική κλινική του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Οι υποψίες στρέφονται αμέσως στο 30χρονο κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, προκειμένου να επισκεφτεί συγγενικό της πρόσωπο και τελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απίστευτη τραγωδία. Η γυναίκα έφτασε στο Δαφνί λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα από την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς και τα τρία θύματα, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ιδρύματος Αλέξανδρος Χαιδεμένος.'' Ένα ή δύο από τα θύματα ήταν με προστατευτικούς κλινοστατισμόυς (δηλαδή, δεμένοι με ιμάντες στα κρεβάτια) αυτό όμως είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για τέτοιου είδους ασθενείς''.

Παράλληλα στη συγκλονιστική της μαρτυρία, η ηλικιωμένη γυναίκα χαρακτήρισε τον 30χρονο ασθενή «επικίνδυνο», ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο, σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και όπως μας ανέφερε, για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος εκτός του δωματίου του. Σύμφωνα πάντα με την γυναίκα ο φερόμενος ως δράστης βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε φωτιά στον θάλαμο.

Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε, η γυναίκα είπε πως ήταν αδύνατο να απεγκλωβιστούν τα τρία άτομα από τα δωμάτιά τους καθώς όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και εκείνοι ήταν δεμένοι, ενώ τόνισε πως οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν και να διασώσουν τους υπόλοιπους ασθενείς.

Φωτό από newsit.gr
Κατεπείγουσα ΕΔΕ από το Υπουργείο Υγείας

 

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο των τριών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, διέταξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε το ίδρυμα μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας μετέβη στο νοσηλευτικό ίδρυμα επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να επιβλέψει την όλη επιχείρηση Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης