Pin It

Σε κομβικό σημείο για την απρόσκοπτη πορεία της κυβέρνησης προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το τρίτο μνημόνιο και την ένταξη στην χρηματοδοτική ομπρέλα του ESM έχει αναγορεύσει το Μέγαρο Μαξίμου την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμένων μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη σύγκρουση με τους διαφωνούντες και αναμένει απόψε να μην πέσει η κυβέρνηση κάτω από το πολιτικό και …ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών της συμπολίτευσης, καθώς τότε εκτιμά ότι η κυβέρνηση - που είναι ήδη μειοψηφίας - θα έχει ανυπέρβλητο πρόβλημα. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι οι διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι περισσότερες από εκείνες που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη κατά την ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, ήτοι συνολικά 39. Τότε 32 είχαν ψηφίσει κατά, 6 ΠΑΡΩΝ και υπήρχε μία απουσία, με αποτέλεσμα οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές που υπερψήφισαν να περιοριστούν στους 123. Τώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι μπορεί κάποιοι από εκείνους που δήλωσαν ΠΑΡΩΝ να υπερψηφίσουν τελικά, υπό το βάρος των εξελίξεων και των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλε αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός και να σταθεροποιηθεί έτσι η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα.

Η σημερινή διαδικασία θα γίνει σε βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες, καλώντας τους να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό την εναλλακτική τους πρόταση και να μην κρύβονται πίσω από τη δική του υπογραφή. Ουσιαστικά τους έδειξε την πόρτα της εξόδου, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει διαγραφές από το κόμμα, το οποίο πάντως φυλλοροεί ήδη: Ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι παραιτήθηκε από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην «μνημονιακή μετάλλαξη» του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας πάντως έδωσε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο με τους διαφωνούντες, διαμηνύοντας ότι τότε θα γίνει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών – πιθανόν με συνέδριο -, αφού προέχουν στο μεταξύ το κυβερνητικό έργο και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η γλώσσα πάντως που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του την Τρίτη, ήταν ιδιαίτερα σκληρή καθιστώντας σαφές ότι το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί πλέον, με δεδομένη την κάθετη διαφωνία της αριστερής πλατφόρμας με τη νέα συμφωνία.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας το κομματικό μηχανισμό που ελέγχεται από τους διαφωνούντες ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».


Πυρ ομαδόν δέχεται ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από το εσωτερικό του κόμματός του που αντιδρά στην συμφωνία με τους δανειστές και «στην μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ενδεικτική της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που μυρίζει «μπαρούτι» είναι η χθεσινή επίθεση του πρωθυπουργού κατά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας με την διαρροή προς τους συνεργάτες του που ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό».

Η απάντηση ήλθε αργά το βράδυ από το «Iskra» σε ανάρτηση που υπογράφει ο στενός συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη Νίκος Πέρπερας και η οποία αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών».

Αφού αναφέρει μία σειρά παραλείψεις όπως ότι «δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία», καταλήγει: «Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες "σταύρωναν" τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη».

Σε σταθερή πορεία απόκλισης όμως παραμένει και η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως έδειξε η χθεσινή της τοποθέτηση στους ομογενείς βουλευτές άλλων κρατών: «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της. Το κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, από τις 13 Ιουλίου 2015, να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της συνόδου ηγετών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».

Άγρια όμως είναι τα πράγματα στο κόμμα όπου οι συσχετισμοί δεν ευνοούν τον πρωθυπουργό.

Η κρίτική που ασκείται στην ηγεσία είναι ακόμη πιο σκληρή ενώ ο κ. Τσίπρας αρνείται να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου η επιστολή των 109 από τους 201 δείχνει ότι έχει χάσει την πλειοψηφία.

Ενδεικτική είναι η παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία του κ. Ρούντι Ρινάλντι επικεφαλής της ΚΟΕ ο οποίος παλαιότερα είχε προσεγγίσει την ηγεσία. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει: «Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της 'Θεσσαλονίκης' και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή... Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ». Αφού καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται «σε οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας έστω κι αν λεκτικά την αρνείται» δηλώνει την παραίτησή του από την ΠΓ.

Απέναντί του όμως έχει ο κ. Τσίπρας και τη νεολαία του κόμματός του η οποία με ανακοίνωσή της επίσης ζητά να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή και να γίνει έκτακτο Συνέδριο. Η νεολαία ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία η οποία δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο ρήξης με τους δανειστές και υπέκυψε σε μία σειρά ακραίων εκβιασμών. «Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου έρχεται απέναντι στις ιδεολογικές μας καταβολές, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις συλλογικές μας αποφάσεις κι ανατρέπει μια μακρά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κίνδυνο να τσακίσει την ελπίδα για ένα διαφορετικό δρόμο στη μοναδική χώρα της ΕΕ όπου η Αριστερά πέτυχε μια ιστορική νίκη. Γι' αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντια στη συμφωνία».

Εν ευθέτω χρόνω το ξεκαθάρισμα

Το αίτημα για σύγκληση των οργάνων, Κεντρική Επιτροπή, διαρκές συνέδριο ή έκτακτο συνέδριο είναι διάχυτο στην βάση και στα στελέχη όλων των βαθμίδων του κόμματος προκειμένου να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μόνο που οι κομματικές διεργασίες εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν και τις πολιτικές διαδικασίες αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Έτσι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει απέναντί του την σκληρή στάση των δανειστών αλλά και την πίεση των κομματών της αντιπολίτευσης μεταθέτει για αργότερα τα εσωκομματικά ζητήματα.

Εν τω μεταξύ όμως κινδυνεύει να γίνει πρόεδρος με κοινοβουλευτική ομάδα δίχως κόμμα αφού εκεί οι συσχετισμοί ευνοούν τους επικριτές του. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει πρώτα την διαπραγμάτευση μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στην συνέχεια θα πρόχωρήσει στις εσωκομματικές διεργασίες, αφού άλλωστε θα προετοιμάζεται για εκλογές και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με τί κόμμα θα κατέβει, με έναν διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ εάν τον ελέγξει ή με ένα νέο δικό του κεντροαριστερό κόμμα;

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης