Pin It

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022 περιλαμβάνει η 47 σελίδων πρόταση προς τους θεσμούς που αποκάλυψε το Tagesspiegel.
Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για νέο πλαίσιο συντελεστών ΦΠΑ 6%, 111% και 23% με τον χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα (το 28% λέει η πρόταση) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ..

Αυξάνεται κατά 30 % ο φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα πάνω απο 2.500 κυβικά ενώ στις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση των 14ων περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015.

Εισπράξεις 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και έσοδα 220 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, οι συντελεστές της οποία διπλασιάζονται για εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα προβλέπονται τρεις διαφορετικοί φόροι στην τηλεόραση, για τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτικές άδειες, και τηλεοπτικούς σταθμούς, συνολικού ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ.


Η ελληνική πρόταση στους θεσμούς για εργασιακά και Ασφαλιστικό
Πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων χωρίς μειώσεις συντάξεων (διετής αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) και μισθών, αλλά και μέτρα (πέναλτι) για όσους επιλέξουν να βγούν πρόωρα στη σύνταξη, προβλέπει η ελληνική πρόταση στο κεφάλαιο "Εργασιακά - Ασφαλιστικά" που κατατέθηκε στους εταίρους.
Αναλυτικά: Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετά από την αποδοχή του σχεδίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές.
Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά και έως το τέλος του 2016 θα φθάσει στα επίπεδα του 2010 (ήτοι 751 ευρώ). Από εκεί και πέρα, θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συμμετεχόντων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πρόωρες: Σταδιακή αύξηση ορίων και πέναλτι...
Στο Ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση έναρξη διαλόγου και παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης η οποία έχει ολοκληρωθεί (υπό την εποπτεία του Σ.Ρομπόλη) και αφορά στην εξέλιξη των μεγεθών του Ασφαλιστικού μέχρι το 2050. Επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις Ασφαλιστικών Ταμείων (λειτουργικές ενοποιήσεις) που θα οδηγήσουν σε τρία Ασφαλιστικά Ταμεία - ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ.
Όπως σημειώσαμε η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι το 2017, αλλά και "πάγωμα" των μειώσεων των κύριων συντάξεων που υπαγόρευε η μνημονιακή ρύθμιση των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη από 1.1.2015.
Από το 2016, σταδιακά, έως το 2022 κατά ένα εξάμηνο κάθε έτος και στη συνέχεια κατά ένα έτος κάθε έτος, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων και να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Για όσους επιμένουν να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.

==================================================== 

Το Σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα. Η πρόταση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ που δόθηκε την Τετάρτη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.

Ψηφίστε τα όλα τον Ιούνιο, ΕΝΦΙΑ και το 2016, σύνταξη στα 67 για όλους

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις καθώς ζητείται ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο με άμεση εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2015.

- Εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και του Νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019.

Καθίσταται σαφές ότι η νομοθέτηση των αλλαγών πρέπει να γίνει τον Ιούνιο (ώστε να ισχύουν όλα από 1ης Ιουλίου) και οι αλλαγές πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, με δύο συντελεστές 11% και 23%.

-Φορολογικά μέτρα. Ζητούνται έσοδα 2.65 δις. ευρώ από τα ακίνητα (όσο δηλαδή αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ) το 2015 αλλά και το 2016 παρά την όποια αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

-Σύνταξη στα 67, δηλαδή βασική σύνταξη συν την εγγυημένη επικουρική.

-Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ ως το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

- Περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με διάφορες μεθόδους και αντικίνητρα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τις 30 Ιουνίου.

-Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ

Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Φορολογικά, αλλαγές στις 100 δόσεις

-Ζητείται προακαταβολή φόρου 100% από τις επιχειρήσεις και λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου που πληρώνουν το 2015.

-Αλλαγές στη ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις τόσο του 2014 όσο και του 2015 για την εξαίρεση όσων δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

-Δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας για τη συλλογή των εσόδων.

Συντάξεις

Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012.

Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).

-Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές..


-Μείωση και των κύριων συντάξεων καθώς προβλέπεται αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη από το 4% στο 6%. Επέκταση του μέτρου και στις επικουρικές.

-Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για όλα τα επικουρικά Ταμεία και ενοποίηση όλων των Ταμείων υπό το ΕΤΕΑ.

-Αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους με βελτίωση της στόχευσης.

-Ενοποίηση των εισφορών στα ταμεία κύριας σύνταξης με βάση τη δομή των εισφορών του ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου.

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού

Οι θεσμοί ζητούν από τις ελληνικές Αρχές θα εφαρμόσουν στο σύνολό τους το νόμο 3863/2010 για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αρχίσουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα προσφέρουν σε μόνιμη βάση το 0,25-0,5% του ΑΕΠ το 2015 και το 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το 2016. Στη συνέχεια θα πρέπει να προωθηθεί νομοθεσία για:

Τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων ώστε να αποτραπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν προς όλους όσοι πάρουν σύνταξη μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Τη διασφάλιση ότι όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους σε αυτά από την 1η Ιανουαρίου 2015 αναδρομικά.

Την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων με αύξηση της σύνταξης ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.

Την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016

Το πάγωμα των ονομαστικών κατώτατων ορίων συντάξεων έως το 2021.

Την καταβολή βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 αφού συμπληρώσουν το την ηλικία των 67 ετών.

Την αύξηση της σχετικά χαμηλής συμμετοχής των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας από το 4% στο 6% κατά μέσο όρο και την επέκταση της συμμετοχής αυτής και στις επικουρικές συντάξεις.

Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από το Κράτος και την εναρμόνιση από την 1η Ιουλίου του 2015 όλων τα ταμείων ασφάλισης προς τους όρους συμμετοχής που ισχύουν για το ΙΚΑ.

Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με εφαρμογή από την 1.1.2016, ρυθμίσεις που θα συνδέουν τη συμμετοχή στα Ταμεία με τις παροχές. Ειδικά όσον αφορά την αυτασφάλιση, οι κρατήσεις θα πρέπει να γίνονται επί του πραγματικού εισοδήματος και όχι του τεκμαρτού, ενώ για τον ΟΓΑ ζητείται να εναρμονιστούν οι παροχές κατ’ αναλογία με το υπόλοιπο ασφαλισιτικό σύστημα, εκτός και ο ΟΓΑ συγχωνευτεί με άλλα ταμεία.


Μισθολόγιο Δημοσίου

Το κείμενο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «αποσυμπίεσης» της κατανομής των μισθολογικών κλιμακίων «και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Επομένως καθίσταται σαφές ότι εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα οι τρεις θεσμοί ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Οι αλλαγές προτείνεται να τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου με αυξομειώσεις μισθών ανάλογα με τις «δεξιότητες, την απόδοση και τη θέση ευθύνης».

«Ευθυγράμμιση» της πολιτικής επιδομάτων όπως τα οδοιπορικά κ.α. με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Το συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου πρέπει να βαίνει μειούμενο με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου ως το 2019.
Εργασιακά

Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Αγορές προϊόντων-επαγγέλματα

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016.

Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα

Στο κείμενο των δανειστών ζητείται αναθεώρηση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ) «συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας».

Το νέο σύστημα «στοχευμένων» κοινωνικών επιδομάτων προγραμματίζεται να αντικαταστήσει από τον Ιανουάριο του 2016 το σύστημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή νομοθεσίας για:

Την μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου από 1.12016, θέτοντας τις βασικές παραμέτρους σύμφωνα με τις συμπεφωνημένους στόχους του προϋπολογισμού για τους μισθούς και την ευρεία εφαρμογή σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, σε σχέση με τα προσόντα, την απόδοση και την υπευθυνότητα του προσωπικού.

Την εξομοίωση από 1 Ιουλίου 2015 των παροχών εκτός μισθού, όπως εφάπαξ, εκτός έδρας, οδοιπορικά και αποζημιώσεις με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης