Pin It

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι της ευρωζώνης επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και το «παρά ένα» της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (στις 6 ώρα Ελλάδος απόψε) δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αλλά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «δημιουργικής ασάφειας» (ή της «ουτοπίας» κατ’άλλους) που επεδίωξε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης σε όλη την ως τώρα διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία θα διατηρήσει τη χώρα στην ευρωζώνη. Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο σχετικά με το αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός "Grexit", όπως έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στο σαββατοκύριακο, η Άγγελα Μέρκελ, απάντησε: "Το έχω πει επανειλημένως, και μπορώ να το πω και πάλι εδώ, ότι πολιτικός μας στόχος είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Έχουμε εργασθεί γι΄αυτό εδώ και πολλά χρόνια".

"Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι σε αυτό το νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις - από τη μία πλευρά η αλληλεγγύη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων και από την άλλη η ετοιμότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και άλλων δεσμεύσεων (στην Ελλάδα). Ως προς αυτό, είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο" πρόσθεσε.

Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις, υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας.

Να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup επιχείρησε σήμερα και ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Steffen Kampeter, ο οποίος, όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα σήμερα. Σχετικά με το δημοψήφισμα ή το ενδεχόμενο εκλογών, αυτό θα οδηγούσε μόνο σε αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως είπε.

Ωστόσο η αιτία που αρνούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, είναι ότι ανησυχούν για το δημοσιονομικό κενό, επειδή δηλαδή δεν βλέπουν ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης για να καλύψει τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Όπως έχει αποκαλύψει μάιστα προ ημερών το protothema.gr οι Βρυξέλλες πιέζουν για να επιστρέψει το ταχύτερο στη χώρα μας η Τρόικα των ελεγκτών καθώς, όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, «ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας εξ αποστάσεως είναι αδύνατος, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά».


Μεγαλώνει η λίστα

Από ελληνικής πλευράς κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να καθησυχάσουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρει επιχειρήματα για να πετύχει μία καλή συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για να έχει και εκ του σύνεγγυς επαφές, πριν το Eurogroup.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται, πληθαίνουν οι πηγές που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης μεταφέρει στις βαλίτσες του έχει τουλάχιστον μια αποκρατικοποίηση (του ΟΔΙΕ πιθανότατα ή των αεροδρομίων) ή πρόταση για περιορισμένες αλλαγές στο ΦΠΑ και για ενοποίηση ορισμένων Ταμείων. Μέχρι σήμερα πάντως, για να μην ανοίξει νέες πληγές, η κυβέρνηση δεν είχε προβεί ούτε στην ανάρτηση προς διαβούλευση της ρυθμίσεως για τις 100 δόσεις, την οποία είχε από την περασμενη εβδομάδα προαναγγείλει πως θα γινόταν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Κυβερνητικές πηγές λένε πως η επιστολή Βαρουφάκη είναι μία πρώτη «βάση συζήτησης» και εκτιμούν ότι θα συμπληρωθεί με προτάσεις και από πλευράς των δανειστών, στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς συζήτησης για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Και έτσι όμως ακόμη, δύσκολα παραβλέπει κανείς την ένταση που έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαίους για «πολιτικά παιχνίδια» της ΕΚΤ, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων που προκάλεσε η αναφορά Βαρουφάκη σε «δημοψήφισμα» -είτε αυτός εννοούσε για τα νέα μέτρα είτε για την παραμονή ή έξοδο από το ευρώ όπως το εννοούν στην Ευρώπη.


Εκστρατεία αποδόμησης της κυβέρνησης βλέπει η Αθήνα

Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν πάντως ...πριν καν αρχίσει το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και όπως όλα δείχνουν, ο κόμπος «φτάνει στο χτένι» στις διαπραματεύσεις με τους δανειστές.

Στο Μαξίμου βλέπουν σενάρια συνωμοσίας και εκστρατεία αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη (ή και της ίδια της κυβέρνησης) από το εξωτερικό, θεωρώντας ότι της παίζουν το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι».

Έτσι ερμηνεύουν και τον θόρυβο για τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη για δημοψήφισμα, στη συνέντευξή του στην Corriere de la Serra. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως πρόκειται για απλή επανάληψη παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στην Corriere de la Serra για «δημοψήφισμα» χωρίς να εννοεί «για την έξοδο από το ευρώ» αλλά «αν θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει πιο σκληρά μέτρα».
Στην κυβέρνηση λένε πως η ιταλική εφημερίδα πρόσθεσε τις λέξεις «για το ευρώ» και μιλούν για ...συνωμοσία και κιτρινισμό ολκής. Λένε πως ο υπουργός μιλούσε και εννοούσε πάντα «εντός ευρώ» σε όλη την συνέντευξη και ότι ο δημοσιογράφος προκάλεσε εντέχνως την απάντηση, επιμένοντας στην ερώτηση «τι θα κάνετε αν αποτύχετε να πείσετε τους ευρωπαίους».

Προφανώς η ερώτηση ήταν «υποθετική», όσο «υποθετικές» είναι και οι επίμονες δηλώσεις της κυβέρνησης πως θα επιτευχθεί συμφωνία. Δηλαδή είναι μεν ένα ενδεχόμενο που το εύχονται όλοι, ενώ η ελληνική πλευρά συστηματικά μιλήσει σοβαρά (και στους Έλληνες πολίτες ακόμη) για το άλλο ενδεχόμενο, λέγοντας μόνον πως ... θα έρθει ο Αρμαγεδδών, θα πέσει κομήτης στη χώρα μας ή θα επιστρέψουμε στην νεολιθική εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται αν η Αθήνα θα σηκώσει «λευκή σημαία» ή θα προχωρήσει μονομερώς σε δικές της προωτοβουλίες, όπως να θέσει πχ για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, που θεωρείται casus belli στο Eurogroup.


Το σημερινό Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επιδιώκει με τις δηλώσεις του να εκβιάσει ή να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας πως αν δεν εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση των Αθηνών, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές. Η Ελλάδα δεν θα έχει ρευστό σε λίγες ημέρες επισημαίνουν τα περισσότερα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων με τη «Frankfurter Allgmeine Zeitung» να επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε απόλυτο χάος. Για τη «Bild», στην Ελλάδα το ρολόι της χρεοκοπίας χτυπά...

Handelsblatt: Πτώχευση για Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Γερμανοί οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας είναι απαραίτητο για την επιβίωση της χώρας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων...

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακριβώς επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατάσταση πτώχευσης για τον Μάρτιο, η Αθήνα προσκολλάται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά της, όμως, η ΕΚΤ βάζει σαφή όρια πριν τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν από την άλλη επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει να επαναδεσμευτεί για τις μεταρρύθμισης. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Σύμφωνα με κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους οι Ελληνες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πέμπτος γύρος επανεξέτασης της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου και η διεθνής κοινότητα απελευθερώσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αποπληρώσει δύο ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt. «Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τόσο σαρωτική, το να βρει τώρα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές φαίνεται κάτι εντελώς εξωπραγματικό."

Η Ελλάδα συνεχίζουν οι οικονομολόγοι, μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει ένα τρίτο βοηθητικό πρόγραμμα. «Διαφορετικά, μια χρεοκοπία θα ήταν πιθανή, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αποσύρει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα ισοδυναμούσε με απέλαση από τη νομισματική ένωση».

Κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της DZ Bank, Stefan Meier Biel και του διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Έρευνας (IMK), Gustav Horn, η Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Όπως εκτιμά η Handelsblatt τώρα, σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, οι τελευταίες προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για μεταρρυθμίσεις και αύξηση εσόδων δεν είναι αρκετές, κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης