Pin It

Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα ως μυστικός εφοριακός». Αυτό θα μπορούσε να είναι το νέο διαφημιστικό της κυβέρνησης με διττό στόχο: αφενός την ενίσχυση του τουρισμού και αφετέρου την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την 11σέλιδη πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η αξιοποίηση τουριστών, φοιτητών, νοικοκυρών και άλλων πολιτών ως «ερασιτεχνών ερευνητών» φοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευσή τους, καθώς και την παροχή οπτικοακουστικού εξοπλισμού για την καταγραφή των κρουσμάτων φοροδιαφυγής, ενώ οι νέοι «εφοριακοί» θα πληρώνονται με την ώρα και θα απασχολούνται το πολύ για 2 μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα φοβερά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο κείμενό του οι «πράκτορες» που θα προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας (φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου ανθεί η φοροδιαφυγή) θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις δύο μηνών.

Επιπλέον θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ, ο Γιάνη Βαρουφάκης επισημαίνει ότι και μόνο η είδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες «μυστικοί πράκτορες» ακροβολισμένοι σε πολλά σημεία θα αλλάξει άρδην τις συμπεριφορές και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης για την κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι "'Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme", και προβλέπει ότι ένα μεγάλος αριθμός απλών «παρατηρητών» θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιομένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και είκονας» αναφέρεται στο κείμενο.

Οι νέοι «εφοριακοί», στου οποίους, κατά τους FT, περιλαμβάνονται και οι τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής» θα πληρώνονται με την ώρα και «θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες».

«Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» αιτιολογεί το σκεπτικο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο ίδιο κείμενο κατά τους FT υπάρχει και ένα αίτημα για «υψηλότερου επιπέδου συζητήσεις» για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται ως μια «follow-up arrangement» την οποία η Αθήνα θα αποκαλεί «Συμβόλαιο για την Ανακάμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

 

Πέραν αυτού, η επιστολή του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει συνολικά 7 δράσεις, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν τη βάση αξιολόγησης της Αθήνας και πιθανής εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η λίστα περιλαμβάνει:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Εκτός, όμως, από την αξιολόγηση και τη συμμόρφωση της χώρας με τους δημοσιονομικούς κανόνες, το Συμβούλιο θα καταρτίζει εκθέσεις ελέγχου δαπανών (spending review), ενώ θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και θα συνεργάζεται με το ΚΕΠΕ.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι θα εισαχθούν «μηχανισμοί διόρθωσης σε τετραμηνιαίο επίπεδο για κάθε φορέα» του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, φορείς εκτός προϋπολογισμού κ.λπ.).

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη, «υπάρχουν χιλιάδες παρατηρητές» που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και αναφέρει ως παραδείγματα τους φοιτητές, τις νοικοκυρές και τους τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών –εντοπισμού και αναφοράς– προς το Δημόσιο περιπτώσεων φοροδιαφυγής. «Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας», αναφέρεται στο κείμενο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης ζητεί τη βοήθεια των άλλων κρατών-μελών και των τεχνικών κλιμακίων για την απόκτηση του εξοπλισμού και την κατάρτιση των ερασιτεχνών «εφοριακών».

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες τελικά θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup, δεδομένων των ενστάσεων που υπάρχουν. Τριών διαφορετικών ειδών ρυθμίσεις προτείνει ο κ. Βαρουφάκης:

• Ρύθμιση-εξπρές με μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και θα λήξει στα τέλη Μαρτίου. Οσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται πλέον με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις και πρόστιμα, ακόμη και μεγαλύτερα του αρχικού ποσού των οφειλών, πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής θα γλιτώσουν από το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων.

• Ρύθμιση που λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων.

• Βασική ρύθμιση 100 δόσεων για όλα τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014. Οι οφειλέτες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτή μέχρι τις 26 Μαΐου 2015. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2014 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Για όσους πληρώσουν εφάπαξ, προβλέπεται η διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων. Οσοι επιλέξουν δόσεις θα έχουν επίσης μείωση των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν.

5. Την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τον διαδικτυακό (online) τζόγο. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά τον online τζόγο στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να λάβει το 1/6. Επίσης, αναφέρει ότι εντός δύο μηνών μπορούν να δοθούν οι σχετικές άδειες 5ετούς διάρκειας, ενώ εντός 3μήνου θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου των συναλλαγών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για οικονομικό όφελος. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην «Εξυπνη Κάρτα Πολίτη» που θα είναι σαν χρεωστική κάρτα και με την επίδειξή της οι πολίτες όταν υποβάλλουν κάποια αίτηση σε δημόσια υπηρεσία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά άλλης δημόσιας υπηρεσίας. Ο υπουργός εξηγεί ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Οπως αναφέρει, αν εφαρμοστεί χωρίς την ψηφιοποίηση, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πιέσουν προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κράτους, καθώς θα είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την ανεύρεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ισχύ 9 μηνών και συνολικό κόστος 200,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 22,1 εκατ. ευρώ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 150.000 νοικοκυριά, τα 40,5 εκατ. ευρώ από το επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά (έως 70 ευρώ ανά άτομα τον μήνα και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια) και τα 137,7 εκατ. ευρώ από επίδομα σίτισης «100 ευρώ τον μήνα ανά οικογένεια σε έως 300.000 νοικοκυριά». Πάντως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος, καθώς το κόστος του επιδόματος ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ όπως περιγράφεται στην πρόταση του υπουργού. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι θα γίνει περικοπή δαπανών (60,9 εκατ. ευρώ) από τα υπουργεία και τις προμήθειες (140 εκατ. ευρώ).

Pin It


casa victoria barkiza



Social Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης