Pin It

Χαμηλές οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup στις 16.00 με πιθανό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να μην ολοκληρωθούν, καθώς η απόσταση ανάμεσα στις ελληνικές θέσεις και αυτές των εταίρων παραμένει μεγάλη. Δύσκολα θα βρεθεί σήμερα κοινός τόπος εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως διευκρίνισε, από το που θα καταλήξει η εισήγηση του Eurogroup θα εξαρτηθεί το εάν θα ζητήσει η Ελλάδα και σύγκληση συνόδου κορυφής ή νέου Eurogroup. Η κυβέρνηση προσέρχεται στις Βρυξέλλες, με αμετάβλητες τις κόκκινες γραμμές για εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι εταίροι επιμένουν στην υλοποίηση των ειλημμένων δεσμεύσεων της χώρας και τη συνέχιση του προγράμματος προκειμένου η ΕΚΤ και ο ΕLA να κρατήσουν ανοιχτή την ροή χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος
«Πάμε στο Eurogroup σε συνθήκες απομόνωσης. Σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν φαίνονται οι άλλες χώρες έτοιμες να δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις. Εύχομαι να υπάρξει συμφωνία», τόνισε στον Αθήνα 984 ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

Επιφυλάξεις ως προς το αν θα βρεθεί η χρυσή τομή με την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις.

“Χάσμα Ελλάδας-Ευρώπης πριν το Eurogroup” βλέπουν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα παράτασης του προγράμματος διάσωσης απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να συμφώνησαν στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου. Γερμανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι μόνο εντός του πλαισίου της τρέχουσας συμφωνίας θα γίνουν παραχωρήσεις και θα υπάρξει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας και οι υπουργοί του συναντούν παντού τα παγωμένα πρόσωπα των δανειστών τους», γράφουν οι Irish Times.

Οχτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο και το 67,7% προτιμά έναν έντιμο συμβιβασμό, όταν το 29,6% προκρίνει τη ρήξη, έστω και αν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση για την “εφημερίδα των συντακτών” της εταιρείας marc.

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας έχουν ήδη τεθεί αλλά αναζητείται ένας «έντιμος συμβιβασμός» στα 2/3 του μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση δέχεται να εξελίξει και να εφαρμόσει, αντικαθιστώντας όμως τουλάχιστον 5 από τα 16 διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.

Οι πιθανότητες επιτυχίας για μια τεχνική συμφωνία μέχρι αύριο δεν είναι με το μέρος της Αθήνας. Ούτε όμως και ο χρόνος που απομένει ως το τέλος του μήνα, με κίνδυνο να βρεθεί η χώρα στο κενό, χωρίς την ομπρέλα του προγράμματος - κάτι που πιέζει ως έναν βαθμό και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους στη διαπραγμάτευση. Την εποπτεία των τεχνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Μετά από τρεις μέρες συζητήσεων, στόχος είναι να φανεί τι δέχεται τελικά και τι όχι η κάθε πλευρά. «Μας χωρίζουν ακόμη πολλά και μας ενώνουν λίγα», έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα στο παρά ένα του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Τα «μη τοξικά» σημεία επαφής

Αν ξεπεραστούν τα προβλήματα «τι εστί παράταση» και αν συνυπογράφει «μνημονιακές δεσμεύσεις» ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και εταίροι φαίνεται να μπορούν να βρουν πεδίο συμφωνίας σε «μη τοξικά» εδάφια του παλαιού προγράμματος, ειδικά σε όσα ταιριάζουν και στο ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, σε τομείς μάλιστα που αρέσουν και στους ξένους, όπως:

1. Φορολογικό
■ Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
■ Καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.
■ Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για αύξηση των εισπράξεων.
■ Αναδιάρθρωση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.
■ Φορολογία για τα συλλογικά επενδυτικά οχήματα.

2. Δημόσια Διοίκηση
■ Νέο σύστημα αμοιβών και νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
■ Αξιολόγηση δομών και νέα οργανογράμματα υπουργείων.
■ Θέσπιση στόχων και αξιολόγηση υπαλλήλων.
■ Αξιολόγηση δαπανών σε όλο το Δημόσιο.
■ Σχέδια αναδιάρθρωσης ΔΕΚΟ.
■ Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς.

3. Ασφαλιστικό
■ Ενοποιήσεις Ταμείων.

4. Κόκκινα δάνεια
■ Νέα ρύθμιση χρεών, αλλά διαφορετική για στεγαστικά και καταναλωτικά.
■ Σχέδια εξυγίανσης τραπεζών από προβληματικά χαρτοφυλάκια.

5. Πτωχευτικό Δίκαιο
■ Αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών.

6. Ανταγωνισμός - αγορά
■ Αρση εμποδίων στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στις τηλεπικοινωνίες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.
■ Νέος νόμος για αδειοδότηση επενδύσεων.

Οι κόκκινες γραμμές

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως με την καταγραφή των περιοχών αυτών μπαίνουν οι βάσεις για να υπάρξει στέρεο έδαφος και να μην πέσουν στο κενό οι ελληνικές θέσεις. Κανείς στο οικονομικό επιτελείο όμως δεν μιλά για επιτυχία αν δεν εξαλειφθούν οριστικά οι έξωθεν πιέσεις για σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα για μισθούς, συντάξεις και εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να προωθηθούν μέτρα ή στόχοι που ζητούσε η τρόικα όπως:

1. Συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3%-5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ζητά μείωση στο 1,5% για φέτος και οριακό πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζει έτσι να αποδεσμεύσει 2,5 δισ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

2. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.

3. Ασφαλιστικό:

■ Παραμετρικές αλλαγές με αυξήσεις σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης κ.λπ.

■ Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης (δεν αποκλείονται όμως κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις προς εξορθολογισμό και άρση ανισοτήτων).

■ Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ως όρος για την καταβολή συντάξεων.


4. Εργασιακά:

■ Θέσπιση νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

■ Θέσπιση νομοθετικών αλλαγών για την εναρμόνιση του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

■ Πάγωμα τριετιών, κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις.

5. Φορολογία:

■ Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διοίκησης, δηλαδή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κ.λπ.

Μέχρι τη Δευτέρα οι Ελληνες τεχνοκράτες θα πρέπει να πείσουν τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για τα ισοδύναμα μέτρα που ζητούν για όσα απαλειφθούν, δηλαδή:

■ Καμία φοροελάφρυνση στη διάρκεια του 2015 για μισθούς και συντάξεις.

■ Νέος ΦΜΑΠ αντί του ΕΝΦΙΑ.

■ Ψαλίδι σε αποδοχές και προνόμια κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών και των επικεφαλής δημόσιων οργανισμών.

■ Μαχαίρι σε μισθούς και προνόμια κυβερνητικών αξιωματούχων.

■ Κυνήγι φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

■ Επιπλέον έσοδα από μια νέα ρύθμιση χρεών στην Εφορία για οφειλές μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014.

Συμφωνία-γέφυρα

Αν βρεθεί πεδίο συνεννόησης, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα προσέλθει τη Δευτέρα στο Eurogroup με μετριοπαθείς, όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται σε μια νέα συμφωνία-γέφυρα (ή όπως αλλιώς ονομαστεί) σε κοινή βάση με τα εξής χαρακτηριστικά:

1 Επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και χρηματοδοτική κάλυψη για 4 ως 6 μήνες ή όσο θα διαρκεί. Για να πληρώσει μέχρι τέλη Αυγούστου η Ελλάδα 17 δισ. ευρώ για δάνεια, ζητά από τους εταίρους της τα 1,9 δισ. των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αύξηση κατά 8 δισ. ευρώ του πλαφόν για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μέρος τουλάχιστον από τα 7,4 δισ. της δόσης που εκκρεμεί.

2 Σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως την αποδοτικότητα του Δημοσίου, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς κ.λπ.

3 Διαπραγμάτευση του ύψους του ελληνικού χρέους, σε πολυμερή ή και διμερή βάση, με στόχο τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ιδίως της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Αθήνα ζητά μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% σε 1,5% του ΑΕΠ, από όπου θα προκύψουν 2,5 δισ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο οι ξένοι βλέπουν ότι ήδη, λόγω εκλογών και εν τη απουσία της τρόικας, η είσπραξη εσόδων έχει χαλαρώσει κατά 1 δισ. από τον πρώτο κιόλας μήνα της χρονιάς.

4 Διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το μνημόνιο στη μεταμνημονιακή εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.


Ποια μέτρα προέβλεπε το email Χαρδούβελη

1. Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
2. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και πάγωμα συντάξεων τη διετία 2016-2017.
3. Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες από το 1975 και μετά.
4. Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο).
5. Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.
6. Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο Δημόσιο από 1/1/2015.
7. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας.
8. Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών στο Δημόσιο.

Με πληροφορίες πρώτο θέμα, φωτογραφία trelokouneli

 

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης