Pin It

Σόιμπλε: Δε βρήκαμε λύσεις! - Βαρουφάκης: Δε συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε!
Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.

Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γ. Βαρουφάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν.

 Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε.


Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη ο κ. Σόιμπλε είπε:

Είχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.

Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένοι Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο.

Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.

Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή.

Εχθές ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς.

Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβα την πρότασή μου: να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Το πρότεινα σήμερα στον κ. Βαρουφάκη, να στείλουμε δηλαδή στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες και εμείς, μια πρόταση που δεν είχε γίνει πιο παλιά δεκτή.

Αλλά ο συνάδελφός μου μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης. Βεβαίως, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον.

Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπήρχε περαιτέρω.

Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μαι συμφωνία και αν δούμε πως θα καταφέρει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος ή απομείωσής του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές.

Στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν πως η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί. Υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους Ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη

Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Για μαι λύση που θα βάλει στο πηδάλιο το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρέος, αλλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση της χώρας και είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό.

Φαίνεται πως κάποιες φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου είχα στο νου την ενότητα της Ευρώπης.

Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος.

Το μήνυμά μου είναι απλό: Από τη δική μας κυβέρνησή μπορεί να αναμένει ότι δεν θα προαχθούν μόνο του μέσου Έλληνα τα συμφέροντα αλλά και του Ευρωπαίου, μπορείτε να περιμένετε μια σθεναρή δέσμευση ότι θα λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Ζητούμε χρόνο από τους εταίρους, ώστε να παρουσιάσουμε σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Μια χρονική περίοδο για να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση προτάσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες, χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί τη Δημοκρατία.

Πριν τη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε τον κ. Βαρουφάκη με σοβαρό ύφος, χωρίς χειραψία, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα και χωρίς δηλώσεις μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους.
Οι δυο τους χαμογέλασαν πλατιά μόνο στη φωτογραφία πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ενώ ο έλληνας υπουργός κάθισε σε καρέκλα πλάι στον γερμανό ομόλογό του. Στη συνέχεια μπήκαν γρήγορα στο γραφείο του κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας οι δύο υπουργοί θα κάνουν κοινές δηλώσεις στις 14:30 ώρα Ελλάδας.

Αναμένεται να είναι σκληρός ο Σόιμπλε

Παρά τα καλά λόγια για το πρόσωπο του κυρίου Σόιμπλε και τις προσεκτικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το Βερολίνο φαίνεται –μέσω διαρροών- να σκληραίνει τη στάση του και στέλνει «τελεσίγραφα» στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα όσα προβλέπει το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Ελάχιστες ώρες πριν όμως την συνάντηση στο Βερολίνο ο κύριος Βαρουφάκης προσπάθησε να «εξευμενίσει» τον Γερμανό ομόλογό του, εκθειάζοντας την προσωπικότητα «και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον δόκτωρ Σόιμπλε».

Οι Financial Times γράφουν σήμερα πως ο κ. Σόιμπλε που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός, σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

«Νέο συμβόλαιο» ή ... new deal;

Ο κύριος Βαρουφάκης προδιέγραψε μάλιστα, σε δηλώσεις του στην «Telegraph», τι σκοπεύει να «ψιθυρίσει» στο αυτί του κυρίου Σόιμπλε, προκειμένου να κάμψει την αδιάλλακτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

«Θα πω στον κύριο Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε Αριστεροί, αλλά μπορεί να βασιστεί σ' εμάς ότι θα διώξουμε τα καρτέλ και την ολιγαρχία από την Ελλάδα, και ότι θα προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τις οποίες οι προκάτοχοί μας αρνήθηκαν» τόνισε στην βρετανική εφημερίδα, «ποντάροντας» σε μία συμφωνία με τους εταίρους επί τη βάσει μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει, αλλά εκείνη ολιγώρησε.

Ο κύριος Βαρουφάκης ευελπιστεί έτσι να κερδίσει το χρόνο και, τουλάχιστον, να αποφύγει τις πιέσεις του κ.Σόιμπλε να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αντί για «συμφωνία-γέφυρα» πριν το «νέο συμβόλαιο» που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας μας.

Για το σκοπό αυτό, η ρητορική της Αθήνας έχει «στρογγυλέψει» αρκετά στις ημέρες μετά τις εκλογές. Δεν ακούγονται πια μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως φαίνεται, για παράδειγμα, στις δηλώσεις Βαρουφάκη των τελευταίων ημερών πως δεν ζητά η Αθήνα «κούρεμα του χρέους» ή ότι δεν κινδυνεύει να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός εάν πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ζουν με 300 ευρώ το μήνα και άλλα ... 300 ευρώ το χρόνο.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως θα υποστεί την «βάσανο» και άλλων συναντήσεων στο Βερολίνο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος της ΕΚΤ Γιόργκ Ασμουσεν, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Μαύρος καπνός» στη Φραγκφούρτη

Δύσκολο απόγευμα αναμένεται να περάσει και ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ και σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, καθ. Γιώργος Χουλιαράκης που πριν καν τοποθετηθεί επισήμως και χωρίς να προλάβει να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό, θα αναλάβει να βρεθεί αντιμέτωπος με τους συμβούλους όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εκπροσωπόντας σήμερα την χώρα μας στο Euro working Group που προετοιμάζει τα θέματα για τα προσεχή Eurogroup.

Δραματικές εξείξεις δεν διαφαίνεται πάντως πως θα υπάρξουν πριν την επόμενη εβδομάδα και το έκτακτο Γιούρογκρουπ που σχεδιάζεται να συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει για το ελληνικό ζήτημα και τρίτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μέσα στον μήνα, πριν την 28η Φεβρουαρίου, αναλόγως πώς θα έχουν πάει η έκτακτη στις 11/2 και η προγραμματισμένη στις 16/2.

Από τη Φραγκφούρτη πάντως ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέφυγε να δεσμευτεί στον κύριο Βαρουφάκη για τις αποφάσεις επί των ελληνικών αιτημάτων. Αρνήθηκε να «καταργήσει» την Τρόικα, λέγοντάς του ότι οι αποφάσεις για αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της τριμερούς των δανειστών. Παρέπεμψε έτσι για όλα τα θέματα σε μία συμφωνία «πακέτο», αν και εφόσον υπάρξει, στα Γιούρογκρουπ των επομένων εβδομάδων.

 

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης