Pin It

«Στο κόκκινο» έχει πέσει πλέον το «ρεζερβουάρ» με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τα οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν συρρικνωθεί δραματικά στα 2 δισ. ευρώ. «Κόκκινο» κτυπάει πλέον όμως και η «σπέκουλα» του ΣΥΡΙΖΑ για το πού θα βρούνε τα λεφτά την επομένη μέρα, χωρίς έσοδα από φόρους και δάνεια της Τρόικα, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν ακόμα και ότι μπορούν να τυπώσουν 100 δισεκατομμύρια για να έχουν να πορεύονται, όταν γίνουν κυβέρνηση!

Αν και τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα τηρούνται μυστικά και οι πληροφορίες των Financial Times δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, γεγονός παραμένει ότι το όριο δανεισμού από έντοκα γραμμάτια των 15 δισ. έχει ήδη εξαντληθεί και η υστέρηση στην είσπραξη εσόδων συνεχίζεται (έφτασε στα 3,1 δισ. το μήνα Δεκέμβριο). Το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 (800 εκατ. ευρώ) έχει εκμηδενιστεί και, συνεπώς, μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα αυξάνεται η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών εντός ή εκτός συνόρων (ό,τι έρθει πρώτο).

 

Νέα κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή για κοπή 100 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας σε μια έκτακτη ανάγκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διά στόματος της υποψήφιας βουλευτού του Ραχήλ Μακρή ότι αν σταματήσει η ρευστότητα στην Ελλάδα, θα “κόψουν” μόνοι τους 100 δισ. ευρώ» σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και προσθέτει με προφανή σαρκασμό: «Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;»!


Την ίδια ώρα η Ραχήλ Μακρή επιμένει ότι «μπορούμε να κόψουμε» ευρώ μέχρι το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή δήλωσή της σε τηλεοπτικό σταθμό της Κοζάνης και ενώ τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν αποστάσεις ή αποδοκιμάζουν τη δήλωσή της εκείνη επανέρχεται.

«Ναι, μπορούμε να τυπώσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε η ΝΔ έχει ήδη τυπώσει 90 δισ. ευρώ και τα στελέχη της επιτίθενται σε μένα από άγνοια και ασχετοσύνη» τονίζει η Ραχήλ Μακρή .
Τι κι αν ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αν δεν γνωρίζουν ένα θέμα» να μην αυτοσχεδιάζουν ή ο Νίκος Χουντής αποστασιοποιείται πλήρως «δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα», η Ραχήλ Μακρή επιμένει.
«Η αήθης επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα της διαστρέβλωσης της αλήθειας τους γελοιοποιεί με γεωμετρικά αυξανόμενη πρόοδο. Ρωτήθηκα λοιπόν για το τι θα κάνουμε εάν η ΕΚΤ κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας απάντησα ότι θα χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό εκτάκτου ρευστότητας όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο μηχανισμός «Emergency Liquidity Assistance (ELA)» είναι θεσμική δυνατότητα του κράτους μέλους» απαντά η Ραχήλ Μακρή και προσθέτει: «Υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ αρθρογραφούν για αυτόν. Η Συγκυβέρνηση ψηφίζει νόμους όπου ο μηχανισμός χρησιμοποιείται, αλλά τα στελέχη της ΝΔ της ΠΕ Κοζάνης δεν είναι δυνατόν να τον καταλάβουν. Τρομοκρατούν τον κόσμο με τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λένε ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός από Ελλάδα και Ιρλανδία και πιστεύουν ότι με μοντάζ θα κοροϊδέψουν τους Έλληνες».

Κατά την άποψη της υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη «τα στελέχη αυτά που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έστειλε σπίτι τους διατυμπανίζουν ότι υποστηρίζουν την σταθερότητα και τα ευρώ χωρίς να γνωρίζουν, όπως αποδεικνύεται ούτε τι είναι σταθερότητα ούτε τι είναι ευρώ. Η άγνοια και η ασχετοσύνη τους οδηγούν στο να χλευάζουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Εγγυούνται το ευρώ χωρίς να έχουν διαβάσει τα θεσμικά κείμενα της ευρωζώνης. Με τέτοια στελέχη η πορεία της ΝΔ προς κόμματα και αποκόμματα, που παίζουν ακόμα με παιδικά τρενάκια είναι εξασφαλισμένη και φυσικά θα ακολουθήσει αυτή του ΠΑΣΟΚ και τον βολικών κλώνων αυτού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Όπως λέει κάποιοι βιάστηκαν να της επιτεθούν χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς προσβλητικούς απέναντί της για όλα όσα είπε: «Όσο και εάν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποστηρίξουν την επίθεση των οικονομικά αναλφάβητων, όσο και εάν χρησιμοποιούν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίων μου, όσο και εάν πετροβολούν την μηλιά με τα καλύτερα μήλα, η ουσία παραμένει. Φωνάζουν για να καλύψουν το κενό γνώσης και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την μόνη μηλιά που δεν έχει σκουληκιασμένα μήλα στον οπωρώνα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Το νέο πολιτικό σύστημα γεννήθηκε, ευτυχώς θα πάψουν να κυβερνούν τα τέρατα».

Παράλληλα η κα Μακρή έχει αναρτήσει στο facebook της κείμενο του capital το οποίο αναφέρεται στο πως τυπώνουν λεφτά οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες
Θα ήθελα να συνεχίσω λίγο το χτεσινό θέμα. Κατ΄ αρχάς να εξηγήσουμε τι είναι και τι κάνει η κεντρική τράπεζα, διότι νομίζω ότι δεν είναι γνωστό πως η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα και γιατί.

Η κεντρική τράπεζα, εκτός από το λίγο αρχικό κεφάλαιο, δεν έχει χρήμα. Το όποιο χρήμα εκδίδει, το εκδίδει βάσει ενεχύρου. Για παράδειγμα, σε περιόδους κρίσης χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν κάποιο ενέχυρο στην κεντρική τράπεζα (discount window) και να πάρουν ρευστότητα.

Αυτή τη ρευστότητα όμως η κεντρική τράπεζα δεν την έχει. Την τυπώνει (εκδίδει) αν θέλετε επιτόπου, πιστώνοντας τους λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα, των ιδρυμάτων που ζήτησαν αυτή τη ρευστότητα. Υπό αυτή την έννοια, η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα.

Ναι, οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. Το ανακαλύψαμε οι περισσότεροι από εμάς το 2010, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ (αν θυμάμαι καλά). Αργότερα η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA.

Οι συναλλαγές ELA κυριολεκτικά είναι λεφτά που τυπώνει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενεργητικό της ΕΚΤ. Οι συναλλαγές αυτές θεωρητικά έχουν μεγάλο ρίσκο και για αυτό τον λόγο δεν αποτελούν μέρος του ενεργητικού της ΕΚΤ.

Οι συναλλαγές αυτές επιτρέπονται με βάση την παράγραφο 14.4 της συνθήκης της ΕΚΤ, που ουσιαστικά αφήνει πολλά περιθώρια για τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να κάνουν νομισματικές πράξεις, πιο δημιουργικές και από την ΕΚΤ την ίδια.

14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB.

μετάφραση:

14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB.

Και όπως λέει η παράγραφος 14.4, όταν η περιφερειακή κεντρική τράπεζα κάνει τέτοιες συναλλαγές, αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται πράξεις της ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, δεν αποτελούν μέρος του ισολογισμού της ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι την ρευστότητα την προσφέρει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα άρα ναι, μπορεί να τυπώσει χρήμα.

Τώρα, αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν κάποιου είδους QE, σημαίνει ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δώσουν αυτή τη ρευστότητα και όχι η ΕΚΤ. Το γεγονός ότι το ρίσκο θα το αναλάβουν οι περιφερικές τράπεζες (το ρίσκο της χασούρας δηλαδή mark-to- market), σημαίνει κυριολεκτικά ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα διαφέρουν και πολύ από συναλλαγές ELA.

Η διαφορά είναι ότι θα μπορεί η περιφερειακή τράπεζα να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού ή πάσης φύσεως assets και αυτή η ρευστότητα να μείνει μόνιμη στην αγορά, χωρίς να υπάρχει η πίεση να αντιστραφεί στο μέλλον.

Σημειώστε ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνουν και δεν μπορούν να κάνουν οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες αλλά και η ΕΚΤ η ίδια. Όλα αυτά αποφασίζονται αναλόγως τις ανάγκες και τις περιστάσεις.

Σημειώστε όμως ότι αν τελικά γίνουν όπως περιέγραψα πιο πάνω, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κεντρική τράπεζα τόσο για την αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους (προς τον οποιονδήποτε το οφείλουμε) αλλά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για να χρηματοδοτεί και τον κρατικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί (αυτό έτσι και αλλιώς έχει ήδη γίνει, όταν η ΤτΕ τύπωσε 4 δισ. ευρώ πριν 2 χρόνια για να βρει λεφτά το υπουργείο οικονομικών).

Πιστέψτε το ή όχι, όλα αυτά που περιγράφω τα κάνει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας τώρα και πολλά χρόνια και σε μικρότερο βαθμό η ίδια η Fed.

Τέλος, σημειώστε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν λύση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει. Αποτελούν όμως ένα κομμάτι της λύσης για την υπερχρέωση της Ευρώπης και ένας τρόπος να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με το πρόβλημα του χρέους πανευρωπαϊκά.

Προσωπικά προτιμώ τις διαγραφές, αλλά μάλλον η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμα να μπορεί να αντιγράψει τους Αμερικανούς σε αυτό το θέμα.

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης