Pin It

Με 155 ψήφους «υπέρ», 134 «κατά» και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015. Είχε προηγηθεί, κατά τη συζήτηση, δριμεία επίθεση του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για ασέβεια προς τους βουλευτές, ενώ είπε ότι δε θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους. «Ο κόσμος δε θέλει τώρα εκλογές», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Ποιος πηγαίνει κόντρα στην βούληση του λαού; Εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ζητώντας εκλογές»;

Κατηγόρησε τον κ. Τρίπρα για ασέβεια προς τους βουλευτές και είπε ότι δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους. 

Ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Ποιος πηγαίνει κόντρα στη βούληση του λαού; Εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, ζητώντας εκλογές;».

Και συνέχισε, μιλώντας για τον Νίκο Ρωμανό: «Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης για ληστεία με καλάσνικοφ».

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Άφησε, δε, αιχμή για την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα, λέγοντας ότι "μπορεί να συναντηθήκατε κρυφά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο". 

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η Τρόικα έλεγαν ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν θα εφαρμόζονταν. Τελικά, η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις της, αλλά ο κ. Τσίπρας, όπως και η Τρόικα, διαψεύστηκαν και πρόσθεσε ότι και για το 2015 επαναλαμβάνεται το ίδιο.

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, σε συνδυασμό με τον προυπολογισμό: «Συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3%, που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα, ώστε να μην χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους».
 
Το μνημόνιο τελειώνει, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς. Αυτά συζητούμε τώρα με την Τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποια από αυτά και δεχθήκαμε ότι, αν κάνουμε λάθος, θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την Τρόικα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους λόγω των Κοινοβουλίων. 

»Πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε στις αγορές πριν τις προβλέψεις και να βγούμε σε ανάκαμψη και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πριν τις προβλέψεις. Σύντομα η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνουμε από τον αναγκαστικό δανεισμό με επαχθείς όρους. Αλλά βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και των χρεών. Αν μία κυβέρνηση το κάνει, θα κλείσουν οι αγορές και θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε αναγκαστικό δανεισμό και νέο ασφυκτικό μνημόνιο». 

»Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μία νέα εποχή που θα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τώρα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης, όπως οι φορολογικές μειώσεις. Τι θα συμβεί από την επόμενη χρονιά; Θα μας δοθεί μία πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις... Δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός, είναι θωράκιση για να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια». 

»Οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου, όπως και η επιτήρηση. Σε μας θα είναι λίγο πιο αυστηροί απ' ότι σε άλλες χώρες. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική εποχή ενός έτους. Θα δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε δημόσιες δαπάνες, αλλά για να πληρώνουμε παλαιότερα δάνεια που λήγουν. Το χρέος δεν θα αυξάνεται, αλλά θα μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ, τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη. Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων».

 

Αλέξης Τσιπρας

«Ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποφάσιζαν να ψηφίσουν νέο ΠτΔ δεν βγαίνουν τα κουκιά»

«Εφόσον σήμερα δεν λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 180 βουλευτές που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε σε ημερομηνία εκλογών δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο» είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές δεν δικαιούνται σήμερα να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και τον Ιανουάριο να ψηφίζουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

«Ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποφάσιζαν να ψηφίσουν νέο ΠτΔ δεν βγαίνουν τα κουκιά. Σας θυμίσω ότι όλα τα κόμματα της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν με συνεδριακές αποφάσεις καταλήξει συλλογικά ότι η Βουλή είναι απενομιμοποιημένη και δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο. Άρα, τι ισχυρίζεστε όταν λέτε ότι έχουμε 180;» αναρωτήθηκε, για να συνεχίσει: «Θεωρείτε ότι έχετε άλλους βουλευτές άλλων κομμάτων που θα διαφωνήσουν την τελευταία στιγμή με την απόφαση των κομμάτων τους; Αυτό λετε;».

Απευθυνόμενος, δε, προσωπικά στον κ. Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Σας πειράζει όταν ακούτε την λέξη αποστασία, ίσως γιατί σας θυμίζει εποχές που είχατε πρωταγωνιστήσει», κάλεσε δε όσους βουλευτές προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΠτΔ, «να βγουν και να το πουν καθαρά ντόμπρα και παστρικά. Να το πουν σήμερα».

«Με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ζητήσει να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να τον εφαρμόσει ψηφίζοντας για ΠτΔ» αναρωτήθηκε. 

Και συνέχισε: «Όταν καταψηφίζεις προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς την παραίτηση της  κυβέρνησης. Μπορείς να ζητάς Δεκέμβρη παραίτηση κυβέρνησης και το Γενάρη να ζητάς την συνέχισή της;».

Επιπροσθέτως, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να εφαρμόσει ένα τέχνασμα: Θα ζητήσει μικρή παράταση από τρόικα και θα επιδιώξει τον Ιανουάριο να εκλεγεί ΠτΔ μεσα σε κλίμα πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών σε συνεννόηση με θεσμικά κέντρα κατά τη διάρκεια των τριών εκλογικών διαδικασιών με στόχο να δοθεί το άλλοθι σε κάποιους να δικαιολογήσουν την στάση τους».

«Οποιος ψηφίζει για προϋπολογισμό, ψηφιζει για Πρόεδρο» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να συνεχίσει: «Υπερψηφίζει και τα σκληρά προαπαιτούμενα και την παράταση του Μνημονίου».

Ισχυρίστηκε, δε, ότι στόχος της τρόικας είναι να ψηφίστει ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, να λάβει παράταση ζωής ενός έτους η κυβέρνηση Σαμαρά, για να «συνεχίσει το καταστροφικό της έργο».

Ωστόσο, επισήμανε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «σταματήσει την πορεία υποταγής της χώρας» και πως για τον ίδιο δεν υπάρχει «δρόμος επιστροφής».

Χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση της Θάτσερ «There is no alternative», για να δείξει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από όσα έχει εξαγγείλει.

Αναφερόμενος, δε, προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες: «Ο λαός το έχει εμπεδώσει, πρέπει και εσείς. Το μνημόνιο δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να μπαινοβγαίνει. Οποιος το υπηρετήσει δεν βρίσκει πόρτα εξόδου. Είναι καθεστώς που ορίζει από την αγορά εργασίας έως την κατάρτιση προϋπολογισμού. Η έξοδος απαιτεί ξήλωμα των μέτρων. Όχι μηνιαία ή 6μηνη παράταση. Το μνημόνιο είναι η λιτότητα και όχι η δανειακή σύμβαση και ξηλώνεται μόνο όταν τελειώνει η λιτότητα και οι  απορυθμίσεις».

Αναφορικά τέλος με την πρόταση της κυβέρνησης για Συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι «η κυβέρνησή σας, που έχει καταγγελθεί από το σύνολο των δικαστικών για αντισυνταγματικές διατάξεις, δεν δικαιούται να μιλά για το Σύνταγμα».

Και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμα ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά η διαδικασία να εκκινήσει μετά από εκλογές. Το Σύνταγμα χρειάζεται αλλαγές για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και όχι εδραιοποίηση του Μνημονίου και εμείς συνένοχοι δεν θα γίνουμε».

«Συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχετε»

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει «να κυβερνάται η χώρα με e-mails. Στην απαγόρευση συναθροίσεων σε ένα κράτος  που κάνει το λιοντάρι σε ένα 20χρονο και σκύβει το κεφάλι στην τρόικα», σημειώνοντας πως η μη συναίνεση «δεν είναι πολιτικό είναι ζήτημα ηθικής τάξης. Σε αυτή τη χώρα θα μείνει και κάτι όρθιο. Δεν θα τα ισοπεδώσετε όλα. Δεν θα συναινέσουμε σε νέα μέτρα ούτε να βάλουμε υπογραφές σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού».

Υποστήριξε ότι με τα μνημόνια «στη χώρα μας παίχτηκε το  μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου. Η κρίση έγινε ευκαιρία για λίγους και εκλεκτούς».

Σημείωσε ότι τα πραγματικά διλήμματα είναι «ή το μνημόνιο αορίστου χρόνου ή πρόγραμμα ανόρθωσης και αντιμετώπισης των πληγών που δημιούργησε το Μνημόνιο όπως αυτό που εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ».

Είπε πως «αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή ισοπέδωση στο ασφαλιστικό, εργασιακά, εκποίηση δημόσιας περιουσίας» και συνέχισε: «Θα έρθουν νέα προαπαιτούμενα είτε με ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό. Είτε με προληπτική γραμμή στήριξης είτε όχι».

Pin It


casa victoria barkizaSocial Media

fecebook-logo twitter-logoyoutube notosnet rss

φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube

 

Save
Προτιμήσεις χρήστη cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν αρνηθείτε τη χρήση των cookies, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης