Καρπαθακης

Καρπαθακης

Πεντηκοστή μια περίοδο που ακολουθεί την Ανάσταση και το Άγιον Πάσχα

Ο υπεύθυνος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας π.Αντώνιος Χρήστου μας αναφέρει λίγα λόγια για την περίοδο της Πεντηκοστής που ξεκινά μετά την Ανάσταση και το Άγιον Πάσχα.
 
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε για την Περίοδο του Τριωδίου. Όλοι έχουμε ακούσει και ζήσει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ιδιαιτέρως βέβαια, την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα! Όμως από την Κυριακή του Πάσχα μεταβαίνουμε σε μια άλλη Μεγάλη Εκκλησιαστική Περίοδο που δυστυχώς δεν είναι και τόσο γνωστή στον πολύ κόσμο στην έκτασή της και την βαθειά θεολογική αξία της συνολικά!
 
Ότι γνωρίζουμε το γνωρίζουμε μόνο επιφανειακά, αποσπασματικά και σκόρπια θα λέγαμε! Ο κόσμος φυσικά έχει την ευθύνη του για την συνήθη αδιαφορία που δείχνει, αλλά την μεγαλύτερη πιστεύω την έχουμε εμείς οι κληρικοί η ποιμένουσα Εκκλησία γενικότερα, που δεν φροντίζουμε να διαφωτίζουμε τον κόσμο στο βαθμό και την συνέπεια που έπρεπε. Αν υπάρχει Εκκλησία και ορθόδοξη πίστη, οφείλεται κυρίως στο γεγονός της Αναστάσεως και είναι απορίας άξιον, πως δεν έχει προβληθεί η κατεξοχήν εορτάζουσα και αντιπροσωπευτική περίοδος της Εκκλησίας τόσο πολύ; Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και να προβληματίσει….! Ας δούμε όμως συνοπτικά τι είναι αυτή η Περίοδος;
 
Πεντηκοστάριο είναι το ομώνυμο λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας που ξεκινάει από την Κυριακή του Πάσχα και εκτείνεται μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων! Στην ουσία λοιπόν η Περίοδος του Πεντηκοσταρίου εκτείνεται συνολικά σε 8 Εβδομάδες (57 ημέρες για την ακρίβεια) :
 
Οι 8 Κυριακές της Πεντηκοστής με τις αντίστοιχες Ευαγγελικές Περικοπές είναι :
(Από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι το Σάββατο της δικαινησίμου, θεωρείτε ως μία ημέρα έτσι κατανοούμε γιατί στην δικαινήσιμο καταργείτε η νηστεία, η γονυκλισία, συντέμνονται οι ακολουθίες και γενικότερα καταργείται οτιδήποτε θρησκευτικό! ) α) Κυριακή του Θωμά (Ιωάννη κ΄ 17-31) Η καλή απιστία στο γεγονός της Αναστάσεως, του Αποστόλου, που σημαίνει την αναζήτηση και την έρευνα που χρειάζεται για την συνειδητή πίστη! ,β) Κυριακή των Μυροφόρων (Μαρκ. ιε΄ 43-ιστ΄ Γιορτάζουν όλα τα δευτερεύοντα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην Ανάσταση του Κυρίου και στην αποκαθήλωσή Του. : Οι Μυροφόρες Γυναίκες, ο Ιωσήφ από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος ο κρυφός Φαρισαίος μαθητής με την περίφημη νυκτερινή Θεολογική συζήτηση που σώζεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννου. Μας δείχνουν την βεβαιότητα της Αναστάσεως με την μαρτυρία τους από την εμπειρία που είδαν με τα μάτια τους , γ) Κυριακή του Παραλύτου (Ιωάν. ε΄ 1-15) Παρουσιάζεται η θαυματουργική δύναμη του Κυρίου. (Την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας είναι της Μεσοπεντηκοστής 20 μέρες μετά τα Πάσχα, τα μισά δηλαδή πριν γιορτάσομε την εορτή της Πεντηκοστής), δ) Κυριακή της Σαμαρείτιδος ( Ιωάν δ΄ 5-45), Αλλιώς της Αγίας Φωτεινής που ονομάσθηκε έτσι, αφού έγινε Απόστολος (γι΄ αυτό την ονόμασε Ισαπόστολος) μετά το περίφημο διάλογο που είχε με τον Κύριο στο φρέαρ του Ιακώβ και της αποκάλυψε την Μεσσιανική του ιδιότητα ε) Κυριακή του τυφλού (Ιωαν. θ΄ 1-38), Παρουσιάζεται η θαυματουργική δύναμη του Κυρίου, αφού δίνει το φως στο σκοτάδι, όπως έδωσε ζωή καταργώντας το θάνατο! (Την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας είναι η Απόδοση του Πάσχα, την Πέμπτη αυτής της Εβδομάδας συμπληρώνονται 40 ημέρες από το Πάσχα γιορτάζεται η Ανάληψη του Κυρίου το τέλος δηλαδή της επίγειας δράσης του Κυρίου), στ) Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Ιωάν. ιζ΄ 1-13) Η πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που ασχολήθηκε εκτός από το δόγμα ότι ο Χριστός δεν ήταν κτίσμα και για το πότε πρέπει να εορτάζεται το Πάσχα απαγορεύοντας ταυτόχρονα την γονυκλισία την Κυριακή ως ημέρα Αναστάσεως, ζ) Κυριακής της Πεντηκοστής (Ιωάν. ζ΄ 37-53, η 12) Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος, η αρχή της Οικονομίας του Παρακλήτου, θεωρείται η επίσημη ίδρυση της Εκκλησίας, η) Κυριακή των Αγίων Πάντων (Ματθ. ι΄ 32-38, ιθ΄ 27-30) Η Εκκλησία στηρίχθηκε και επεκτάθηκε πάνω στο αίμα των Μαρτύρων και των Αγίων. Κριτήριο της Εκκλησίας είναι η Αγιότητα των μελών της και όλα αυτά στηρίζονται ακριβώς στην Ανάσταση του Κυρίου μας! Αλλιώς θα ήταν ένας απλά χαρισματικός διδάσκαλος, θα είχε απλά μια φιλοσοφία που οι μετέπειτα μαθητές του, θα την απολυτοποιούσαν και θα την έκαναν θρησκεία! Όπως όμως είδαμε στη κάθε Κυριακή της περιόδου του Πεντηκοσταρίου την Αναστάσιμο αυτή περίοδο έχει μεγάλο ιδιαίτερο θεολογικό βάρος καθώς Εκκλησία είναι ότι ο Θεός είναι αποκάλυψη στον άνθρωπο και όχι «ανακάλυψη» του ανθρώπου όπως είναι όλα τα άλλα…!
Φυσικά αναφέραμε επιγραμματικά στο άρθρο μας αυτή την περίοδο και θέλει ολόκληρα βιβλία για να την εξαντλήσουμε! Άλλωστε δεν μαθαίνεται αλλά βιώνεται και την ζει κυρίως κάποιος ! Ας την ζήσουμε λοιπόν…!

Μοναστηριακό Σαραγλί

Μια μοναδική συνταγή για ένα Σαραγλί μας δίνει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου π.Λεόντιος Καννέλης :

Για 16 κομμάτια Σαραγλί θα χρειαστούμε :

1 κούπα βούτηρο 

12 φύλλα κρούστας

1 και μισή κούπα μιξ φυστίκι,καρύδι,φουντούκι,αμύγδαλο.

Ένα τέταρτο ζάχαρη 

1 κουταλάκι του γλυκού καννέλα 

Για το σιρόπι :

1 και μισή κούπα νερό

1 και μισή κούπα ζάχαρη

1 στίκ βανίλιας 

3 κουταλιές της σούπας μέλι

Μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Οδηγίες παρασκευής :

Όταν θα τυλίξουμε το γλυκό το τοποθετούμε στο ταψί , αλείφουμε το γλυκό με το βούτηρο το οποίο αφήσαμε .Ένα σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι πρίν τοποθετήσουμε το γλυκό στον Φούρνο να ψεκάσουμε από πάνω το γλυκό ώστε να μην σπάσει κατά το ψήσιμο .

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε χρυσό χρώμα .

Όταν το γλυκό είναι έτοιμο ρίχνουμε στο καυτό γλυκό το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά και κόβουμε το γλυκό σε ίσα μέρη.

 

UY7B0381

 

Νέο Προεδρείο και σύμβουλοι στον Δήμο Γλυφάδας

Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες στο Δήμο Γλυφάδας, με την προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του νόμου 3852/2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεξελέγη ο Στρατής Παναγάκος. Αναλυτικά, εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου για τα έτη 2017 -2019
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Στρατής Παναγάκος
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Δημήτρης Τσακίρης
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου: Αναστασία Πατεράκη

Οικονομική Επιτροπή για τα έτη 2017 -2019
Τακτικά μέλη:
Πλειοψηφία: Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Νικόλαος Παπάζογλου, Περικλής Δορκοφίκης, Στυλιανός Κουρουπάκης, Άννα Καυκά
Μειοψηφία: Δημήτριος Αλεβίζος, Ειρήνη Βαγγελάτου, Κωνσταντίνος Κόκκορης
Αναπληρωματικά μέλη:
Πλειοψηφία: Ορέστης Τσάγκλας, Δημήτριος Αγγελάτος, Γεώργιος Αγγελόπουλος
Μειοψηφία: Αθανάσιος Ηλιόπουλος, Ευστάθιος Γεωργούλας

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τα έτη 2017 -2019
Τακτικά μέλη:
Πλειοψηφία: Αναστασία Πατεράκη Δημήτριος Ακρίβος, Αναστασία Αργυροπούλου, Στυλιανός Θεοδοσόπουλος, Δημήτριος Νιτσιόπουλος
Μειοψηφία: Αθανάσιος Ηλιόπουλος, Δημήτριος Βίγλας, Ευστάθιος Γεωργούλας
Αναπληρωματικά μέλη:
Πλειοψηφία: Μαρία Μηλιαρέση, Μάριος Κασσέρης, Νικόλαος Λεβετσοβίτης
Μειοψηφία: Δημήτριος Αλεβίζος, Άννα-Φωτεινή Σάκκου

Με Ίμβριο και Νομικού Διασκέδασαν τα Κούλουμα στην Γλυφάδα

Φωτορεπορτάζ του Βαγγέλη Καρπαθάκη :

Με τον Πέτρο Ίμβριο και την Μαρία Νομικού διασκέδασαν τα Κούλουμα οι Γλυφαδιώτες  φέτος Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κ.Α.Π.ΠΑ του Δήμου Γλυφάδας παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που γέμισε τα τραπέζια αλλά και την περιοχή με ζωή μιάς και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βουνό της Τερψιθέας στην θέση Πατητήρι (Τέρμα Αθανάτου) .

Να σημειωθεί ότι την Εκδήλώση άνοιξε ο Δήμαρχος κ.Γεώργιος Παπανικολάου και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιδήμρχος Παιδείας κ.Αργυροπούλου Αναστασία η Αντιπρόεδρος του Κ.Α.Π.ΠΑ κ.Παπάζογλου Μαίρη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Δήμήτρης Ακριβός και Τσαγκλάς Ορέστης.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι από νωρίς το κέφι άναψε και οι παρευρισκόμενοι έφαγαν τα παραδοσιακά εδέσματα που καλεί το τυπικό της ημέρας (λαγάνα,τουρσι,ελιές,φασολάδα,ταραμοσαλάτα) και χόρεψαν και γλέντησαν με την καρδιά τους.UY7B7292 Small

UY7B7278 Small

UY7B7284 SmallUY7B7299 Small

UY7B7311 SmallUY7B7295 Small

UY7B7275 Small

UY7B7330 Custom

Ομιλίες με τίτλο «Το σχολείο της οικογένειας, η οικογένεια του σχολείου » διοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ομιλίες με τίτλο «Το σχολείο της οικογένειας, η οικογένεια του σχολείου » διοργανώνει   ο   Δήμος   Βάρης   Βούλας   Βουλιαγμένης   συνεχίζοντας   την   προσπάθεια διοργάνωσης   σειράς   σεμιναρίων   και   ομιλιών   που   πραγματεύονται   ζητήματα   πουαπασχολούν εκπαιδευτικούς και γονείς.
Οι ομιλίες, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης και γονείς, θα οργανωθούν σε συνεργασία με τη θεραπευτική μονάδα γιατο παιδί «Σπύρου Δοξιάδη» και την ψυχολόγο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας Φύλων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ανθούσα Πίκη.
Ολες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Ιωνία» (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18,Βούλα) και η είσοδος είναι δωρεάν.
Παρασκευή 3 Μαρτίου, ώρα 19.00 : Γονείς οι πρώτοι εκπαιδευτές του παιδιού τους.Σταυρούλα Παπαδάκου – τ. Συντονίστρια Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος Ασκληπιείου Βούλας και Πρόεδρος Εφηβικής Ιατρικής.
Παρασκευή 10 Μαρτίου, ώρα 19.00 Τα καινούργια δεδομένα πάνω στις μαθησιακές δυσκολίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς στην κανονική τάξη.Δρ.   Λιβανίου   Ελένη   –   Εκπαιδευτική   Ψυχολόγος   (PhD),   Υπεύθυνη   Ομάδας μαθησιακών δυσκολιών Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το παιδί «Σπ.Δοξιάδης», Μέλος Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας, εξωτερική συνεργάτης NoAnghamTrent University.
Παρασκευή 17 Μαρτίου, ώρα 19.00 Τεχνικές Διαχείρισης Μελέτης Τσαγκάρη Αγγελική – Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Ειδική Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «Σπ. Δοξιάδης».
Παρασκευή 31 Μαρτίου, ώρα 19.00 Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με τα παιδιά σας Λαναρά Ολγα – Ψυχολόγος, Ειδική Διαγνωστική  και Θεραπευτική Μονάδα για τοπαιδί «Σπ. Δοξιάδης».
 Για πληροφορίες: 213 2019907

Παρουσίαση του δίσκου του Γιώργου Μαρινάκη με τίτλο «Δώδεκα Θάλασσες» στο Π.Φάληρο

Του Βαγγέλη Καρπαθάκη :

Παρουσίαση Δίσκου του Γίωργου Μαρινάκη πρόκειται να πραγματοπηθεί  στον Πολυχώρο του Δήμου π.Φαλήρου την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.

Ο δίσκος που έχει τίτλο "Δώδεκα Θάλασσες " είναι σε Μουσική Γιώργου Μαρινάκη ,σε Στίχους Γιώργου Μαρινάκη,Χάρη Μελιτά,Σωτήρη Νικολακόπουλου .

Η παρουσίαση πρόκειτε να ξεκινήσει στις 20:00 και τραγούδια θα Ερμηνεύουν : Δημήτρης Κλειδάς , Αντιγόνη Κυριακοπούλου , Φλάουτο : Αλεξάνδρα Καμηνιώτη , Ακορντεόν : Ευαγγελία Λοφίτου , Πιάνο : Γιώργος Μαρινάκης.

12 thalassesbooklet final 1 3

 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Διάφορα

Πληροφορίες