Υλικά
650γρ. μοσχαρίσιο κιμά άπαχο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό μελιτζάνες, σε λεπτές στενόμακρες λωρίδες
λίγο λάδι για το άλειμμα της μελιτζάνας
αλάτι, πιπέρι
λίγη φρυγανιά τριμμένη, για το πασπάλισμα
Για την «μπεσαμέλ» γιαουρτιού
350γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
3 ασπράδια αβγών
1 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι λευκό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Διαδικασία
Βάζετε τον κιμά, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και τα ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, χωρίς όμως να σβολιάσει ο κιμάς.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελάχιστα. Σβήνετε τον κιμά με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τον κιμά για 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα του. Τότε προσθέτετε και το μαϊντανό.
Εν τω μεταξύ αλείφετε τις λωρίδες μελιτζάνας και τις τοποθετείτε λίγες λίγες σε ένα ταψί. Τις ψήνετε τμηματικά στο γκριλ της κουζίνας, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα αλλά χωρίς να καούν. Όταν ψηθούν όλες οι μελιτζάνες, τις βάζετε σε μια πιατέλα τη μία πάνω στην άλλη.
Αλείφετε ελαφρά με λάδι ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες δίπλα δίπλα στο ταψί και τις πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα τον κιμά και τον σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες. Πασπαλίζετε πάλι με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζετε την «μπεσαμέλ»: χτυπάτε τα ασπράδια με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν -χωρίς όμως να γίνουν μαρέγκα- και τα αναμιγνύετε με το γιαούρτι και το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε μια πηχτή «μπεσαμέλ». Τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο μοσχοκάρυδο.
Ψήνετε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-45 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια χρυσόξανθη κρούστα. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε.